Με Νταχάου ζώων παρομοιάζεται η κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά κυνοκομεία από δεκάδες φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις. Σκελετωμένα ζώα, έγκλειστα σε κελί που δεν προστατεύονται από καμία καιρική συνθήκη, πεθαίνουν και στη συνέχεια γίνονται τροφή για τα εναπομείναντα ζωντανά που λιμοκτονούν. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί κατά κανόνα στα κυνοκομεία της χώρας, όπως την περιγράφει στην “Α” η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) Νατάσσα Μπομπολάκη. Η ΠΦΠΟ που περιλαμβάνει 54 σωματείων και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 σωματεία με πρόσφατη επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς κοινοποίησαν το πρόβλημα, έκαναν λόγο για διαρκές έγκλημα που πρέπει να σταματήσει και να τηρηθεί η νομοθεσία που απαγορεύει τον εγκλεισμό τους.

“Αντικατάσταση των δημ. κυνοκομείων με κτηνιατρεία”

Φάρμακα, σίτιση, προσωπικό, φως, νερό, τηλέφωνο, είναι όσα και όσοι χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει ένα κυνοκομείο σωστά. Το κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 6.000 ευρώ τον μήνα, χρήματα που ωστόσο δεν διατίθενται από τους δήμους, με συνέπεια τα κυνοκομεία να τελούν υπό καθεστώς απόλυτης παρακμής. Είναι λάθος να πιστεύεται ότι “τα δημοτικά κυνοκομεία είναι για να μαντρώνονται τα ζώα”, τονίζει η Ν. Μπομπολάκη, που αναφέρει ότι μέσα από τα δημοτικάκυνοκομεία θα έπρεπε να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί ιδιοκτήτης για τα ζώα, αφού πρώτα έχουν δεχτεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Η αντικατάσταση των δημοτικών κυνοκομείων με κτηνιατρεία αποτελεί την πρόταση των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων. Για τον σχηματισμό τους απαιτούνται περίπου 20.000 ευρώ, ενώ τα καθήκοντα που θα επιτελούν τα δημοτικά κτηνιατρεία θα αφορούν τη στείρωση και την επανένταξη των ζώων. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο βασανιστικός εγκλεισμός των ζώων, όπως αναφέρει η Ν. Μπομπολάκη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί η δωρεάν συμβολή κτηνιάτρων από το εξωτερικό στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που συχνά αποφασίζονται.

 

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια τα αδέσποτα

Ακόμη και αν μέσα σε 2 μήνες, όπως ζητούν οι οργανώσεις, κλείσουν όλα τα δημοτικά κυνοκομείακαι στη συνέχεια αρχίσουν να δουλεύουν τα δημοτικά κτηνιατρεία, απαιτούνται πολλά περισσότερα μέτρα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπιστεί το βασικότερο ζήτημα, των οποίων τα υπόλοιπα είναι παρακλάδια: Ο τεράστιος αριθμός αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια, νούμερο που ερμηνεύεται απόλυτα αν αναλογιστεί κανείς ότι “από ένα θηλυκό σκυλί μπορούν να γεννηθούν από απόγονο σε απόγονο μέχρι και 60.000 ζώα”.

Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων οφείλεται αποκλειστικά στην εγκατάλειψη κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους, που παράλληλα παραλείπουν να στειρώσουν τα ζώα τους. Η στείρωση αποτελεί “παρέμβαση” στο ζώο, που κατακρίνεται από πολλούς, ωστόσο όταν μπαίνει δίπλα στον μεγάλο αριθμό των εγκαταλείψεων και τα βασανιστήρια που υπόκεινται τα ζώα γίνεται, σύμφωνα με τη Ν. Μπομπολάκη, υποχρέωση. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΠΦΠΟ, ποσοστό άνω του 70% των ιδιοκτητών τα “μικρά” του κατοικίδιου του τα εγκαταλείπει. Άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στην ίδια κατεύθυνση είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ στα ζώα, για την οποία επίσης υπάρχουν ερωτηματικά, ώστε να εντοπίζονται και να επιστρέφονται στο σπίτι τους. Τα προληπτικά μέτρα “κρίνονται αναγκαία, δεδομένου ότι απουσιάζει η φιλοζωική κουλτούρα”, υπογραμμίζεται από τη Ν. Μπομπολάκη.

 

Δυσφήμηση της χώρας η κακοποίηση των ζώων

Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρούσματα κακοποίησης ζώων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η Ν. Μπομπολάκη για τα Χανιά, όπου έγιναν το περασμένο καλοκαίρι πάνω από 2.000 καταγγελίες για κακοποιημένα ζώα από τουρίστες. Τα βίντεο και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα με κακοποιημένα ζώα κατακλύζουν το ίντερνετ και η Ελλάδα θεωρείται μία από τις χώρες-βασανιστήρια για τα ζώα. Η λήψη μέτρων κρίνεται επιτακτική, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τρία εκατομμύρια ιδιόκτητα ζώα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΦΠΟ, στη στείρωση και την ηλεκτρονική σήμανση πρέπει να προστεθούν η δίωξη του παράνομου εμπορίου χιλιάδων ζώων και ο περιορισμός στις νόμιμες εισαγωγές που φτάνουν τα 40.000 ζώα.

Οι θέσεις του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν σε πολλά με τις διεκδικήσεις των φιλοζωικών σωματείων. Συγκεκριμένα, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδέσποτα εστιάζουν στην ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή από Περιφέρεια και δήμους των νόμων 4039/12 και των τροποποιήσεων του 4235/14 που προβλέπουν: περισυλλογή, θεραπεία, εμβολιασμό, στείρωση, σήμανση, επανατοποθέτηση, φιλοξενία, υιοθεσία, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μέριμνα (τάισμα / πότισμα). Προτείνεται επίσης ο συστηματικός έλεγχος από τις φιλοζωικές οργανώσεις, η μετατροπή της κακοποίησης/εγκατάλειψης του ζώου από πλημμέλημα σε κακούργημα και η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας για τα ζώα στην ΕΛ.ΑΣ.

H ΠΦΠΟ ζητάει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις θέσεις της και να μη συνεχιστεί η τραγική κατάσταση στα δημοτικά κυνοκομεία. Όπως τονίζει η Ν. Μπομπολάκη, οι διεκδικήσεις που εκφράζονται μέσω των φιλοζωικών οργανώσεων αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πολιτών, καθώς υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ο κόσμος που δραστηριοποιείται για τη φροντίδα των ζώων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

 

Πηγή:  Αποθήκες ψυχών τα δημοτικά κυνοκομεία

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *