ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Είναι πλέον γνωστό , ότι στην χώρα μας  υπάρχει  έλλειμμα  φιλοζωικής κουλτούρας με πολλές συνέπειες  κυρίως  ως προς τα ζώα  που είναι όντα πλήρως συναισθανόμενα αλλά και  για την ίδια την χώρα μας  σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό,  ευρωπαϊκό.

Τα τελευταία  3 χρόνια  η στάση  της ΕΛ.ΑΣ ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης –  παθητικής και ενεργητικής- των ζώων και η  έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει  βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής  συνεργασίας της Ομοσπονδίας μας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε Αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα , κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νήσων, υπάρχει  όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας  αλλά και  πλήρης απαξίωση  για  τα ζώα.

Βάσει της  εν γένει ελληνικής νομοθεσίας  αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση  των  φαινομένων κακοποίησης των ζώων .

Η έννοια  της κακοποίησης  πολλές  φορές δεν γίνεται  αντιληπτή από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας και αυτό  ως αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί  ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η κακοποίηση  έχει δύο μορφές.

Α. Είναι η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα και

Β. η παθητική, που έχει άμεση  σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.

-Οι σχετικές έννοιες  αυτές  καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β  του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία  και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Οι έννοιες  της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ  , όπως  πολλοί αστυνομικοί προσχηματικά ισχυρίζονται  αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται  και να κατανοούνται με βάση την ηθική,  την  σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, την λογική και όχι  με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.

Επιχειρήματα  αστυνομικών όπως , « που ξέρω εγώ αν  είναι μόνιμα  δεμένο, «δε λέει ο νόμος  όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει  να είναι η αλυσίδα» ,» τι εννοούμε κατάλληλο  κατάλυμα»  , « και τα κόκαλα τροφή είναι» ,  «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί  δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό»   κλπ , καν  δεν θέλουμε να τα  σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς  καταδεικνύουν ή  ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία, ή  ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε  τι σημαίνει ευζωία, ή  ότι βαριόμαστε να  ασχοληθούμε με το θέμα.

Έτσι  το  μόνιμο  δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου  – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών  έλεγχο μπορεί  εύκολα να διαπιστωθεί- αποτελεί  κακοποίηση , η έλλειψη καταλύματος αλλά και  ή  έκθεση  του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει-  στις αντίξοες καιρικές  συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη  ιατρικής περίθαλψης  σε κάθε ασθένειά του, ο μη  εμβολιασμός και η  μη αποπαρασίτωση ,  η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί  τρέφουν  πολλές φορές τους σκύλους  τους  με  ψοφίμια άλλων  ζώων ή με  νωπά εντόσθια –  ,  οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα ,  ΕΜΠΊΠΤΟΥΝ  στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου  16  .

-Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.

-Επιθυμούμε να εστιάσετε  στην παθητική κακοποίηση ( συνθήκες διαβίωσης του ζώου)   το ίδιο με την ενεργητική   ( δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κλπ ) , γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων  κακοποιημένων ζώων  ,  κάτι το οποίο στην πράξη  δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις  με διάφορα  αβάσιμα  επιχειρήματα

-Όλα τα αδικήματα  κατά των ζώων    είναι δημόσιας τάξης  επομένως είναι αυτεπάγγελτα – αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο ,- και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας , γεγονός που πλείστοι όσοι  αστυνομικοί  είτε αγνοούν είτε  δεν τηρούν.

-Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι  τα άρθρα 1 και  16  αφορούν  κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.

-Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το  100 , το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε  δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το  αρμόδιο αστυνομικό τμήμα , διαδικασία η οποία πολλές φορές  αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.

Ουδεμία  σημασία  δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα  στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα   φορτικοί  για να ασχοληθούν.

-Γενικώς  αντιμετωπίζουμε  δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών , όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι  λόγω φόρτου εργασίας  αλλά λόγω  αδιαφορίας.

-Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.

-Το τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει  να προχωρήσει σε  έρευνα ουσιαστική  πριν  διαβιβάσει  την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.

-Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ΄αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε  το  περιστατικό και μετά  να διαβιβάσει  την δικογραφία.

-Πολλές  φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική  κακοποίηση ,  αλυσόδετα ζώα, βαρέλια,  ζώα στο πουθενά, γενικά όλες τις προαναφερόμενες  μορφές παθητικής κακοποίησης ,  δεν εφαρμόζουν τον νόμο  που είναι ρητός.

-Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο , όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις  του.

-Εξαιρετικά χρήσιμη  πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά  σε επίδοξους εγκληματίες  κατά των ζώων.

Όμως μέχρι τώρα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας , με ελαχιστότατες εξαιρέσεις  όπως των ΤΑΕ  Ηρακλείου Κρήτης , τα αστυνομικά όργανα παρά του ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή και γνώση  ιδίοις όμμασι  με περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ουδέν πράττουν ,  κατά παράβαση καθήκοντος.

Η Χώρα μας πλήττεται  διεθνώς για διάφορους λόγους , στις περισσότερες περιπτώσεις δε  με κύρια  ευθύνη των κυβερνόντων την χώρα.

Στις κακοποιήσεις των ζώων  όμως είναι σε πολύ μεγάλο  βαθμό  προσωπική η ευθύνη του καθενός μας και των διαφόρων υπηρεσιών, που οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για  να  ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο και να  πάψει  η χώρα μας να κακοποιείται και η ίδια , μέσω  της τεράστιας  δυσφήμησης  που της γίνεται  λόγω  της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και η

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  115 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας , 6976489349

 

 Δειτε την αναρτηση του zoosos.gr

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *