Συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης παραχώρησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό συνεδριακό κέντρο «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. στοιχεία για την κακοποίηση των βαρελόσκυλων και τον αντίκτυπο που αυτό το μαρτύριο των ζώων έχει στο νησί και στην Ελλάδα.

Δειτε εδω το σχετικο ρεπορταζ

Εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. παραβρέθηκαν η πρόεδρος Νατάσα Μπομπολάκη και η γραμματέας Μαρία Χουστουλάκη καθώς και μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου «Ζωφόρος» οι οποίοι τόνισαν για πολλοστή φορά την ανάγκη κινητοποίησης των αρμοδίων ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί πως δεν είναι φυσιολογικό να βασανίζεις τα ζώα.

Εκ μέρους των εκπροσώπων της Π.Φ.Π.Ο. έγινε λόγος για τον διεθνή διασυρμό μας αφού εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδα μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και όχι άδικα.

Κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει: «Η σημερινή αναφορά απευθύνεται στην Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, στον Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια, στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης  κ. Αθανασίου, στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κ. Καραμαλάκη, στις Εισαγγελικές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές του τόπου, στους Προέδρους των Συλλόγων Κτηνοτρόφων του νησιού κους Σταυριανουδάκη, Γιαννακάκη, Μπρόκο και Πάτενα, στους Αγροτικούς επίσης Συλλόγους και τέλος στον κάθε πολίτη αυτού του πανέμορφου μορφολογικά νησιού.

Σε όλες τις ανωτέρω Αρχές και Υπουργούς θα σταλεί υπόμνημα με πλήρη στοιχεία, ώστε να λάβουν μια γεύση της όλης  κατάστασης.

Με τα αποτελέσματα του  ειδικού ερωτηματολογίου, το οποίο όλο το καλοκαίρι απευθύνουμε σε τουρίστες, πρόκειται δια χειρός να παραδώσουμε στις αρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ευζωίας των Ζώων στην Ε.Ε. και στους Ευρωβουλευτές  Έλληνες και αλλοδαπούς με τους οποίους ήδη για το θέμα αυτό είμαστε σε στενή επαφή σαν Ομοσπονδία.

Παγκόσμιος διασυρμός του νησιού για τα βαρελόσκυλα

Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να κοινοποιήσουμε αλλά και να εντατικοποιήσουμε  το ζήτημα των βαρελόσκυλων, είναι επειδή αυτό δεν αποτελεί μια συνήθη μορφή κακοποίησης, αλλά μία επαναληπτικά διαστροφική συμπεριφορά που πιστοποιεί ένα εγγενές πρόβλημα του ίδιου του ανθρώπινου είδους.

Το τι σημαίνει βαρελόσκυλο είναι γνωστό πια παντού.

Είναι ένα ζώο καθηλωμένο εις το διηνεκές, με υποτυπώδες κατάλυμα κάποιο ανενεργό ψυγείο, βαρέλι ή κιβώτιο, με παρεπόμενα την απουσία κάθε κτηνιατρικής περίθαλψης, με ψύλλους και τσιμπούρια, αδύνατο, τροφή και νερό ακατάλληλα έως ανύπαρκτα  και με απούσα κάθε ανθρώπινη επαφή.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Κρήτη  καθώς και τα Ανατολικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό τού φαινομένου αποτελεί η αντίληψη του ιδιοκτήτη, ότι το ζώο είναι φροντισμένο επαρκώς και απλώς κάνει τη δουλειά του.

Σε όλες τις κακοποιήσεις που έχουμε συναντήσει, έχουμε εκπλαγεί συχνά από την βία, την εκδικητικότητα ή την εφευρετικότητα όσων τις διαπράττουν, ωστόσο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από τον κοινωνικά παθογενή δράστη η ενέργειά  του εναντίον του ζώου.

Στην περίπτωση των βαρελόσκυλων, οι ιδιοκτήτες θεωρούνται μέλη της κοινωνίας επαρκώς ενταγμένοι σε αυτήν, κανονικοί επαγγελματίες και ουδόλως αμφισβητούμενοι “νοικοκυραίοι”.

Το πλέον ειδεχθές παράδειγμα εργαλειακής χρήσης ενός έμβιου όντως θεωρείται απλή επαγγελματική πρακτική και ασκείται μπροστά στα ψύχραιμα μάτια του εκάστοτε τοπικού κοινωνικού συνόλου αλλά και ιδίως των διαφόρων Αρχών.

Και αν έχουν γραφεί χιλιόμετρα επιχειρημάτων για την “εξαιρετική” συνέχειά μας  με τον αρχαίο πολιτισμό αυτού του τόπου, το ως άνω φαινόμενο αρκεί για να πιστοποιήσει πως η σχέση αυτή συνίσταται απλώς και μόνον σε μια γλωσσική συγγένεια και σε μια αρχαιολαγνεία.

Γιατί οι σκεπτόμενοι Έλληνες ουδέποτε αντιμετώπισαν τα ζώα ή την φύση εργαλειακά στα φιλοσοφικά τους συστήματα, υποβιβάζοντας τον εαυτό τους σε επίπεδο εκμεταλλευτή δυνάστη.

Δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα με ποιούς τρόπους να απευθυνθούμε σε όσους ασκούν τέτοιες πρακτικές, γιατί ακόμα και οι τιμωρητικές  μέθοδοι τους εκτραχύνουν.

Ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να αφυπνίσουμε το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, ώστε να τους αποδοκιμάσει και να τους εκβάλει, επειδή τέτοιες αφυπνίσεις αποτελούν κύριες παραμέτρους ανάνηψης των υπό κρίσην διαλυόμενων κοινωνιών, όπως η δική μας εν προκειμένω.

Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κυρίως της ήμερης αλλά και της άγριας ζωής κακοποιούνται με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο κάθε χρόνο στην χώρα μας, η οποία κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Καμία υπερβολή δεν υπάρχει σε αυτό το συμπέρασμα εκτός αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Η ζωή των ζώων  στην χώρα μας έχει χάσει την υπόστασή της και αυτά έχουν μεταβληθεί σε άψυχα αντικείμενα χρήσης και μόνο, αναλώσιμο  και για πέταγμα, όταν αυτό “χαλάσει”.

Σταχυολογώντας από τις πολλές  εκατοντάδες κάθε χρόνο  γραπτές διαμαρτυρίες που λαμβάνουμε, μερικές από  τις οποίες σας παραδίνουμε για του λόγου το αληθές, αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα λόγια ενός τουρίστα,  τα οποία και επαναλαμβάνονται σχεδόν στερεότυπα  στις διαμαρτυρίες των επισκεπτών μας και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για αυτό που συναντούν στην χώρα μας σε σχέση με τα ζώα.

Αγαπητοί φίλοι,

Το όνομά μου είναι Σουζάννα και την την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήμουν για διακοπές στην Κρήτη και έμενα στο ξενοδοχείο Avra Imperial Hotel στο Κολυμπάρι στα δυτικά προς Κίσσαμο  βρήκα ένα σκυλί, για το οποία ανησύχησα πολύ. Αλυσοδεμένο όλη την ημέρα, γεμάτο τσιμπούρια και εμφανώς πεινασμένο. Θα επιθυμούσα ειλικρινά, εάν μπορέσετε να εξετάσετε αυτήν την περίπτωση και να δείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι. Είναι τόσο λυπηρό να βλέπει κάποιος να κακομεταχειρίζεται ένα σκυλί έτσι.

Φαινόταν ότι το σκυλί ήταν τελείως εγκαταλελειμμένο και δεν πιστεύω ότι ο ιδιοκτήτης θα αλλάξει τον τρόπο μεταχείρισής του. Συνειδητοποιώ ότι πολλά σκυλιά βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και αυτό μου ραγίζει την καρδιά. Δεν περίμενα να το δω αυτό όταν αποφασίσαμε να έλθουμε διακοπές στην Κρήτη.

Σας παρακαλώ κάνετε κάτι.  Χρειάζεται να σωθούν.

Η φωνή  αυτή πολλαπλασιάζεται και γίνεται  βοή και κατακραυγή στο εξωτερικό για την χώρα μας.

Ένας πραγματικός διασυρμός του νησιού.

Τι κι αν βουλιάζει κάθε χρόνο η Κρήτη από τους τουρίστες, όπως πληροφορούμαστε.

Βουλιάζει όμως  ταυτόχρονα και η αξιοπρέπεια αυτού του νησιού και της χώρας.

Πολλές δεκάδες βίντεο αλλά και τραγούδια για τα βαρελόσκυλα  της Κρήτης κάνουν την εμφάνισή τους  κάθε λίγο και λιγάκι στο ευρωπαϊκό διαδίκτυο, με πιο πρόσφατο αυτό της ομάδα  ESDAW – European Society of Dog and Animal Welfare.

Κόλαφος για την Κρήτη.

Εκεί όπου στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ποιμενικοί σκύλοι ακολουθούν ελεύθεροι το κοπάδι, εδώ βασανίζονται στην κυριολεξία αλυσοδεμένοι και ακίνητοι.

Ενώ οι  ιδιοκτήτες αυτών των ζώων, κτηνοτρόφοι, αγρότες, απλοί ιδιώτες την “βγάζουν” στα καφενεία, ήσυχοι που ένα μαρτυρικό ζώο κάνει την δουλειά τους.

Δυστυχώς  αυτή είναι η αλήθεια και όλοι το γνωρίζουν.

Στους δρόμους επάνω, σε δρομάκια, σε αυλές σπιτιών, σε κάθε μέτρο συναντάμε τα ζώα αυτά.

Ζητάμε και  απαιτούμε από τους προέδρους των κτηνοτροφικών συλλόγων , τους προέδρους των αγροτικών συλλόγων να δώσουν πια  ένα τέλος σε αυτή την επονείδιστη για τον τόπο κατάσταση.

Απαιτούμε από την Υπουργό Τουρισμού την Κρητικιά κα Κεφαλογιάννη  να αφήσει τον θώκο της και να σκύψει πάνω από ένα θέμα που αμαυρώνει καθημερινά την εικόνα της Ελλάδα, από τον Υπουργό  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια  με τα τελευταία δείγματα ευαισθητοποίησής του, από  τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ  κ. Τσακνάκη, από  τον Γενικό Διευθυντή  Κρήτης κ. Καραμαλάκη, από τις Εισαγγελικές Αρχές και τέλος  από τις Περιφερειακές και Δημοτικές  Aρχές αυτού του τόπου να μην ανεχτούν άλλο αυτό το διασυρμό της ζωής και του νησιού.

Ας σταματήσουν τα ευχολόγια και ας παράγουν έργο.

Περιμένουμε να καλέσουν τους φορείς του νησιού σε μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Πηγή: Διεθνής διασυρμός της χώρας εξαιτίας των βασανισμών ζώων από Έλληνες

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *