8 Δεκεμβρίου 2016 | Επικαιρότητα
Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου: Παράνομη η σύλληψη, αιχμαλωσία, πώληση άγριων ωδικών πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι είναι παράνομη η σύλληψη, αιχμαλωσία, πώληση άγριων ωδικών πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας. Οι χαρακτηριζόμενοι ως πουλοπιάστες επιδίδονται σε αυτό το κυνήγι άγριων πουλιών (είτε για το κελάηδισμά τους, είτε για την σάρκα τους (παρόλο που ανήκουν στα μη θηρεύσιμα είδη) με ξόβεργες, άρες, ηχομιμητικές συσκευές και άλλα μέσα και έτσι παγιδεύουν και εξοντώνουν χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο παντού στη χώρα μας και όχι μόνο στα Δωδεκάνησα.

Η κατάσταση είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη καθώς δασοφύλακες και θηροφύλακες πιάνουν την ώρα της δράσης… ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς οι οποίοι παρανομούν. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι ποινές που ορίζονται για τέτοια αδικήματα είναι συνήθως πολύ μικρές και δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο με αποτέλεσμα οι δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι.

Στο δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου τονίζεται ότι: «Η σύλληψη με οιονδήποτε τρόπο, κατοχή, διατήρηση σε αιχμαλωσία, διακίνηση και εμπορία ωδικών πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας συνιστά παράνομη συμπεριφορά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη ωδικών πτηνών που ζουν σε άγρια / φυσική κατάσταση και προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. Η.Π.37338/1807/Ε103/1-9-2010 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή ισχύει σήμερα, για όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας της ελληνικής επικράτειας που ζουν σε άγρια / φυσική κατάσταση απαγορεύεται: ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψή τους με οιονδή­ποτε τρόπο, η από πρόθεση αφαίρεση και η ολική ή μερική καταστροφή των φωλιών και των αυγών τους, η συλλογή των αυγών τους από το φυσικό περιβάλλον και η κατοχή τους έστω και κενών, η κατοχή, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η έκθεση σε κοινή θέα και η ταρίχευση των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη, καθώς και η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών, η σκόπιμη ενόχλησή τους ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.

Επιπλέον, με την ίδια  Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται: η εμπορική εκμετάλλευση, αγοραπωλησία, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή, η εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μεταφορά προς πώληση και η κατοχή προς πώληση ζώντων ή νεκρών αγρίων πτηνών καθώς και οιουδήποτε μέρους ή προϊόντος που προέρχεται από άγριο πτηνό και που αναγνωρίζεται εύκολα.

Ενδεικτικά παραθέτουμε πίνακα με ορισμένα από τα είδη ωδικών πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας που γίνονται αντικείμενο παράνομης σύλληψης, κατοχής, διατήρησης σε αιχμαλωσία, διακίνησης και εμπορίας:

Για όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της προαναφερθείσας ΚΥΑ, προβλέπονται Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις. Οι Διοικητικές κυρώσεις προβλέπουν την επιβολή προστίμου από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πα­ράβαση και οι Ποινικές, φυλάκιση έως ένα χρόνο, καθώς και χρηματικό πρόστιμο.

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούνται όσοι από αγνοία κατέχουν και διατηρούν σε αιχμαλωσία ωδικά πτηνά της ελληνικής άγριας ορνιθοπανίδας να τα απελευθερώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας και στο τηλέφωνο: 2241043683.

Με εντολή Γ.Γ.Α.Δ.Α.

Η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου

Αικατερίνη Μπαλατσούκα

Δασολόγος MSc».

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *