Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Ν.4039/2012 ο ιδιοκτήτης του ζώου, οφείλει:

 

α) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματά του

 

β) Ευθύνεται για κάθε βλάβη ή ζημιά προκαλέσει σύμφωνα με το Άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.

 

γ) Οφείλει ο περίπατος του σκύλου να γίνεται πάντα με λουρί και να μην εισέρχεται ελεύθερος σε κοινόχρηστους χώρους. 

 

Από τα παραπάνω, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση σκύλων με λουρί, σε κάθε κοινόχρηστο χώρο είναι απολύτως νόμιμη και δεν μπορεί να υπερισχύσει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή Δημάρχου ή κάποια κανονιστική πράξη, απέναντι στον Νόμο. 

 

Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, εφόσον τηρούν τους κανόνες για τον ασφαλή περίπατο, αλλά και καθαρίζουν άμεσα το περιβάλλον από τα περιττώματα του ζώου τους, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε κοινόχρηστο χώρο.

 

Αν υπάρξει πρόβλημα σε κάποιον Δήμο σχετικά με το παραπάνω θέμα :

Θα σας συμβουλεύαμε είτε να παραστείτε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με την σχετική νομοθεσία, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης και την αντικατάσταση των πινακίδων με τις ορθές, δηλαδή “επιτρέπεται η είσοδος – μαζεύουμε τα περιττώματα”, είτε να προσφύγετε στον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος πολύ πρόσφατα γνωμοδότησε κατά του Δήμου Γαλατσίου για αντίστοιχη περίπτωση στο το Άλσος Βείκου το οποίο είναι μία πολύ μεγάλη έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και εκεί υπήρχε καθολική απαγόρευση εισόδου .

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός των ζωόφιλων ειναι κατα ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ μας. Εκφράζουμε ελεύθερα την προσωπικότητα μας .Είναι Δικαίωμα Συνταγματικό!

 

ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *