ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)

&

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Email: info@pfpo.gr

Ιστοσελίδα: http://www.pfpo.gr

Facebook: https://www.facebook.com/pfpomospondia

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8/9/2015                                                                                                              ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 664/15

Προς: ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

           ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

          Α.Τ.ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 ΘΕΜΑ: 1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ;

               2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

Κοινοποίηση:ΥΠΑΠΕΝ

ΜΜΕ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία αποτελείται από 57 Σωματεία από όλη την Ελλάδα, έγινε δέκτης, προ λίγων ημερών, καταγγελιών, κατοίκων της περιοχής Άργους Ορεστικού  οι οποίες αναφέρουν ότι :

  1. Πολίτες του Δήμου Ορεστικού έχουν δει, από το αμάξι του Δήμου σας, να ρίχνουν φόλες σε αδέσποτα σκυλιά, στον περιφερειακό δρόμο προς νεκροταφεία.
  1. Επεσήμαναν κάτοικο «γνωστό στον Δήμο του Ορεστικού», να ρίχνει, ενώπιον μαρτύρων, φόλες σε αδέσποτα σκυλιά στην οδό 28ης Οκτωβρίου, πάνω από την εκκλησία του Αγ, Νεκταρίου, στον κεντρικό δρόμο. Ένας μάρτυρας αναφέρει ότι τον συγκεκριμένο πολίτη τον έχει δει να πετάει φόλες κατ ’επανάληψη.

Μας εκλιπαρούν, δε, δείχνοντας τον μεγάλο φόβο που έχουν στο να απευθυνθούν οι ίδιοι στις αρχές, να σώσουμε δύο σκυλιά, τα οποία κυκλοφορούν σε αυτή την περιοχή. Ένα από αυτά είναι έγκυο.

Αναφέρουν για  την αστυνομία Ορεστικού ότι δεν επεμβαίνει!

 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ :

Κε Διοικητή του Α/Τ Άργους Ορεστικού

Δεν τίθεται ζήτημα ενδιαφέροντός σας, ΕΙΣΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ, καθώς το αδίκημα της δηλητηρίασης, αφ’ ενός διώκεται αυτεπάγγελτα, αφ’ ετέρου, προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας κανένα από τα παραπάνω περιστατικά, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Αν μη τι άλλο, θα αποτρέψετε την συνέχιση της διάπραξης των εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες δεν βλάπτουν μόνον τα άτυχα ζώα, αλλά και την δημόσια υγεία, καθώς, δεν μπορεί κάποιος ατιμώρητα, να σπέρνει δηλητήριο σε κατοικημένες περιοχές, στις οποίες κυκλοφορούν παιδιά (σχετ. εγκύκλιος Αρείου Πάγου 1/13 & ν.4039/12,4235/15).

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ :

Κε Δήμαρχε

Σας καλούμε να διενεργήσετε έρευνα, ώστε να βρεθεί και να τιμωρηθεί υποδειγματικά, ο δράστης ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΤΟΛΗ (εφ ’όσον εδόθη τούτη) των εγκληματικών ενεργειών.

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, η δηλητηρίαση ζώου, θεωρείται σοβαρότατο αδίκημα, επισύρει ποινή φυλάκισης 1 έως 5 χρόνια, χρηματική ποινή 5.000 έως και 15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Σε περίπτωση συγκάλυψης της υπόθεσης, θεωρείται συνένοχος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, και ελλείψει αυτού, ο Δήμαρχος.

Επίσης πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα για τα αδέσποτα από το Δήμο σας ως οι σχετικοί νόμοι ορίζουν. (επιστολή μας 623/18.5.15)

Η Ομοσπονδία μας, θεωρεί τις καταγγελίες σοβαρές, ώστε να χρήζουν διερεύνησης. Οι σχετικές οδηγίες των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών (Α.Π.) είναι σαφείς για την έρευνα τέτοιων υποθέσεων.

Αυτό που μας απασχολεί όμως περισσότερο, είναι, το γιατί να φτάσει ο Δήμος σας σε τέτοιες ενέργειες; Πρόκειται για αυτόνομη εγκληματική πράξη  εκ μέρους του υπαλλήλου του Δήμου, ή για οργανωμένη επιχείρηση, λόγω ανεπάρκειας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των αδέσποτων με νόμιμο και πολιτισμένο τρόπο;

Θα επιθυμούσαμε, ως εκ τούτου,  να μας ενημερώσετε, για το ποιές ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Ορεστικού, για την τήρηση του νόμου 4039/12 και 4235/14 ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων της περιοχής σας.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Έχει συσταθεί 5μελής επιτροπή διαχείρισης προγράμματος των αδέσποτων του Δήμου;
  • Διατηρείτε καταφύγιο και υπό ποιές συνθήκες; (αριθμό ζώων, κτηνιατρική μέριμνα, αν είναι όλα στειρωμένα);
  • Έχετε δίκτυο υιοθεσιών;
  • Συνεργάζεστε με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία;
  • Έχετε Δημοτικό κτηνιατρείο, ώστε να μειώσετε το κόστος που απαιτείται όταν η κτηνιατρική φροντίδα ανατίθεται σε ιδιώτες κτηνίατρους , ενεργοποιώντας εθελοντές ευρωπαίους επιστήμονες;
  • Έχετε προβεί σε ενημερωτική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μειωθούν οι εγκαταλείψεις ζώων; (άρθρο 18 ν.4039/12)
  • ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ, κρούσματα της οποίας έχουν επισημανθεί και στην περιφέρειά σας;
  • Έχετε προβεί σε αντιλυσσικούς εμβολιασμούς των αδέσποτων;
  • Έχετε διεκδικήσει τα κονδύλια που προβλέπονται για τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων και αντιλυσσικών εμβολιασμών, από το ΥΠΑΑΤ;

Ο πολιτισμός κάθε τόπου, φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στους αδύνατους και ανυπεράσπιστους, στην συγκεκριμένη περίπτωση, στα εγκαταλειμμένα αδέσποτα.

Η Ομοσπονδία μας, θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε,

  • αφ’ ενός να διαλευκανθεί η υπόθεση των δηλητηριασμένων ζώων, αλλά και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία,
  • αφ’ ετέρου, θα σταθεί στο πλευρό του Δήμου σας, για παροχή βοήθειας έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο Δήμος Ορεστικού στην πραγματοποίηση του προγράμματος.

 

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (57 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 132 Ζωοφιλικών Σωματείων

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *