ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)

&

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Email: info@pfpo.gr

Ιστοσελίδα: http://www.pfpo.gr

Facebook: https://www.facebook.com/pfpomospondia

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/5/2015                                                                                                        ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 0623/15

5115/2-6-2015.aρ πρωτ.δημου

 

ΠΡΟΣ: Δήμο Άργους Ορεστικού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς

 

Θέμα: Επιβεβλημένο δια του νόμου Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Άργους Ορεστικού

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

  1.      Σύμφωνα με τον Ν.4039/2012, Άρθρο 9, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014, Άρθρο 46, ‘Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς’ (παρ. 1), και συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων (παρ. 4), ενώ η όλη διαδικασία επιβλέπεται από Πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά και 2 εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα (παρ.12).
  2. Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων οδηγεί στη μείωση του αριθμού τους, λόγω των στειρώσεων, και έτσι μειώνονται τα όποια προβλήματα αυτά δημιουργούν στους περιοίκους. Εξάλλου, ο εκάστοτε Δήμος ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από τα αδέσποτα ζώα τα οποία διαβιούν στα διοικητικά του όρια, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.. (Ν.4039/2012, Αρθ. 5, παρ. 2)
  3. Βάσει των ανωτέρω, θα ανέμενε κανείς ότι ο Δήμος θα είχε ήδη προχωρήσει στις προβλεπόμενες κατά νόμο ενέργειες, όπως έχουν πράξει οι όμοροι Δήμοι Κοζάνης και Αγίας Τριάδος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
  4. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την εφαρμογή των προβλεπομένων στο Ν.4039/2012.
  5. Παρακαλούμε όπως η απάντησή σας μας κοινοποιηθεί στην ταχυδρομική διεύθυνση:

ΠΦΠΟ/Λύκτου 7 ,ΤΚ 71307 /Ηράκλειο Κρήτης

  1. Επιπλέον, καθώς το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλές πηγές και δεν λύνεται μόνο με στειρώσεις, ακολουθεί μια σειρά προτάσεών μας για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν.

************ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ*************

  1. Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν η με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίας τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν , εκτός των ΑΜΕΑ , να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα ,οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος (όπως συμβαίνει στο Δήμο Λέσβου).
  2. Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων ,αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των  κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14 ώστε  να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους . Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων ,θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών , αφού τυχόν θάνατος η απώλεια του ,έχοντας υποχρεωτικά τσιπ ,το  ζώο θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.
  3. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας .
  4. Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα ‘’ Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου ‘’ διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας. https://sumvionometazoa.wordpress.com/

 

  1. Αξιοποίηση  ραδιοφωνικών σταθμών που συνεργάζονται με τον   Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα, που θα μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε .Ραδιοφωνικά  μηνύματα της ΠΦΠΟ από γνωστούς καλλιτέχνες  για θέματα όπως δηλητηρίαση ,εγκατάλειψη κλπ
  2.           Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης , του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης .Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσο αφορά την στείρωση  π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους . Επίσης στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων (δήμος Λέρου πρόσφατα) αφού πρώτα ο Δήμος  έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες  κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  3.           Καμπάνια για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από τον δρόμο. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών εκτός από τον ισότοπο του δήμου και με ομάδες εθελοντών πολιτών
  4.           Τοποθέτηση  αριθμού ταϊστρών  και ποτίστρων εξεύρεση χορηγών η με έξοδα του δήμου
  5.           Προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου μέσω ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου στις λαϊκές αγορές.  (πουλερικά, ζώα συντροφιάς κλπ)

 

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *