Προς: Δήμαρχο Αγιου Νικολαου
κ.Zερβο
Θέμα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ
Κοινοποίηση: Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, ΜΜΕ

 

 
Κύριε Δήμαρχε,
 

Μετά την εποικοδομητική θεωρούμε συνάντησή μας πρόσφατα επανερχόμαστε στο θέμα των υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
 
Θεωρούμε ότι πρώτο μέλημα του Δήμου σας θα πρέπει να είναι η συνεχής ενημέρωση των δημοτών σας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους μιας και είναι πια παγκοίνως γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν γεννήσει και τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά πετάγονται παντού και όσα επιβιώσουν γίνονται πλέον και αυτά αδέσποτα.
 
Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά καθώς και η συνεργασία του Δήμου σας με τις Αστυνομικές Αρχές στα πλαίσια της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και  σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. (παραθέτουμε link για την  Καλαμάτα  http://www.zoosos.gr/o-dimos-kalamatas-ksekinise-elegxous-gia-ta-oikosita-zoa-suntrofias/#axzz3ouAgEJh2).
 
Η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου (παραθέτουμε το λινκ της πρότασής μας από το σαιτ μας http://www.pfpo.gr/faq/) είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται και στην ουσία του θέματος αλλά και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες  καθότι είναι μια πρόταση με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος.

Αντίθετα το δημοτικό κυνοκομείο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να είναι νόμιμο, απαιτεί κόστος άνω των 400.000 ευρώ. (Προεδρικό Διάταγμα 463/1978/Α96 19780614 για τις προϋποθέσεις του νοσοκομείου/ Νόμος 604/1977/Α16319770613)

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου , το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, κόστισε πριν 12. χρόνια 450.000 ευρώ, έχει 80 θέσεις και βέβαια τα ζώα παραμένουν εκεί μόνο για μια βδομάδα μέχρι να ιαθούν από την στείρωση και στην συνέχεια εφ όσον δεν υιοθετηθούν επαναφέρονται στο οικείο περιβάλλον τους, εντός πόλεως, όπως φυσικά ορίζει η νομοθεσία.
 
Το μηνιαίο κόστος συντήρησης  ενός κυνοκομείου με ελάχιστες θέσεις ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ (μισθοί, τροφές, φάρμακα, κτηνίατρος, Δεή, νερό, τηλέφωνο κλπ) κόστος μη επιτρεπτό στην Ελλάδα της συνεχούς κρίσης.

Χώροι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και τις ελάχιστες συνθήκες ευζωίας των ζώων εκεί είναι παράνομοι και οι ποινές και τα πρόστιμα που ορίζονται πολύ υψηλά.

Χώροι με μια περίφραξη και τριτοκοσμικές συνθήκες δεν συνάδουν με την έννοια του πολιτισμού και της φιλοζωίας, αλλά και του θετικού οικονομικού αντίκτυπου λόγω τουρισμού.

Δυστυχώς στην χώρα μας τα δημοτικά κυνοκομεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταλήξει σε Νταχάου και αποθήκες ψυχών  βρίσκουν δε την καθολική αντίδραση του κόσμου.

Παραθέτουμε ενδεικτικά και πάλι μια εικόνα για το τι γίνεται στα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας, εικόνες φρίκης, καταστάσεις πλήρους ασυδοσίας ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν οι πόροι για να συντηρηθεί σωστά ένα δημοτικό κυνοκομείο, που στο τέλος παραπέμπει κυριολεκτικά στον μεσαίωνα.

Όλα αυτά τα δημοτικά κυνοκομεία ξεκίνησαν με καλές πιθανόν προθέσεις αλλά στην πορεία κατάντησαν κολαστήρια για τα ζώα.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου είναι από κάθε πλευρά απευκταία.

Επιπλέον θα τονίσουμε την πλάνη που υπάρχει στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί οτι το δημοτικό κυνοκομείο είναι χώρος, όπου παραμένουν συνέχεια τα ζώα εκεί.

Βεβαίως αυτό δεν είναι έτσι καθότι η νομοθεσία μας είναι σαφής.

Στο δημοτικό κυνοκομείο τα ζώα παραμένουν προσωρινά μέχρι να στειρωθούν ή να τους γίνει η όποια περίθαλψη απαιτείται και στην συνέχεια είτε υιοθετούνται είτε επαναφέρονται στον σημείο, όπου ζούσαν με κάθε δυνατή πρόνοια για την ευζωία τους από τον Δήμο και τις φιλοζωικές συλλογικότητες της πόλης.

 
Κύριε Δήμαρχε,

Στόχος του φιλοζωικού κινήματος είναι η μη δημιουργία νέων αδέσποτων με τις δράσεις που ανωτέρω αναφέραμε  και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη βοήθειά μας τόσο σαν συλλογικό δευτεροβάθμιο όργανο όσο και μέσω των εκπροσώπων μας στη όμορφη πόλη σας, οι οποίοι και θα σας επισκεφθούν για να συζητήσετε με λεπτομέρεια τα παραπάνω συνοπτικά αναπτυχθέντα.

Είμαστε δίπλα σας σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποσκοπεί στην αλλαγή του τοπίου και όχι στο κουκούλωμα του φαινομένου αδέσποτα ζώα.

Η άγνοια συγχωρείται αλλά η μετά γνώσεως πράξεις μας  ενάντια στα ζώα δε συνιστούν φιλοζωία αλλά εγκληματική συμπεριφορά εν ονόματι της φιλοζωίας.

Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε με τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.

 
Ευχαριστούμε,

 
Με εκτίμηση,

 

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *