Προς

Andrea Gavinelli

Head of Unit at European Commission – Animal Welfare

Κοιν/ση

Πρόεδρο της Δημοκρατίας΄της Ελλάδας

Πρωθυπουργό Ελλάδας

Υπουργό Τουρισμού

Υπουργό Εσωτερικών

Υπουργό Εξωτερικών

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας

ΜΜΕ

Αθήνα, 24.2.2014

Αξιότιμε κύριε Επίτροπε

Επικοινωνούμε μαζί σας για να αναδείξουμε κάποια σημαντικά θέματα γύρω από την ευζωία των ζώων στην Ελλάδα και πρωτίστως για να ζητήσουμε την διαμεσολάβηση σας ως προς την επίλυση ορισμένων εξ αυτών καθώς και την παρέμβασή σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

Παράλληλα απευθύνουμε το αίτημά μας αυτό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό πολύ περισσότερο που αυτό το διάστημα έχει την Προεδρία της Ε.Ε.

Η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας σε σχέση με την διαβίωση των ζώων γενικότερα και ειδικότερα των ζώων συντροφιάς απέχει πολύ της εικόνας χώρας -μέλους της Ε.Ε.

Απέχει δε παρασάγγας ενός πολιτισμένου έθνους και ιδίως ενός έθνους που δίδαξε τον πολιτισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι νόμοι, οι οποίοι πέραν του ότι είναι άτολμοι παράλληλα δεν εφαρμόζονται, όπως ομοίως δεν εφαρμόζονται Οδηγίες και Ντιρεκτίβες της Ε.Ε. για τα ζώα Φάρμας.

Μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά στα ζώα συντροφιάς είναι:

Α. Τα γνωστά σε ολόκληρη την υφήλιο , βαρελόσκυλα.

Πρόκειται για χιλιάδες σκύλων , που κυρίως ανήκουν σε κτηνοτρόφους αλλά και σε απλούς ιδιώτες, που για λόγους φύλαξης των ποιμνίων ή φύλαξης σπιτιών και περιουσιών δένονται για πάντα πάνω σε δρόμους, βουνά, απομονωμένες περιοχές, αυλές σπιτιών , παντού , ώστε να εμποδίζουν είτε τα ποίμνια να βγουν έξω από το όριο αυτό είτε την εισβολή ανεπιθύμητων προσώπων.

Τα σκυλιά αυτά ζουν όλη τους την ζωή δεμένα κυρίως με αλυσίδες, και ακόμα και αν κάποια από αυτά πεθάνουν, μένουν εκεί, νεκρά μέχρι να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης τους και να τα αντικαταστήσει.

Δεν έχουν καμία κτηνιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν αβοήθητα ,το καλοκαίρι είναι χωρίς νερό για πολλές μέρες, τρέφονται με ψοφίμια των αιγοπροβάτων , είναι μέσα σε καύσωνες 40 C βαθμών και πλέον , και το χειμώνα εκτεθειμένα στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι εικόνες τέτοιων ζώων έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου το δε υπάρχον νομικό πλαίσιο ασαφές και θολό.

Παρά δε τις χρόνιες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων να αλλάξει αυτό εξακολουθεί να παραμένει , αφού οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά αδιαφορούν τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για την αλγεινή εικόνα που εκπέμπει ο τουρισμός μας ,

Παραθέτουμε σχετικό υλικό προκειμένου να μπορέσετε να αποκτήσετε μια όσο γίνεται πιο σαφή εικόνα για τα βαρελόσκυλα.

Η Ομοσπονδία μας στα τέλη του μηνός Απριλίου ξεκινά μια καμπάνια για τα δεμένα ζώα, η οποία θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις τύπου πανελλαδικά , διάφορα δρώμενα και επίδοση ψηφισμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Το αίτημα που απευθύνουμε σε Σας είναι να στηρίξετε κατά την περίοδο εκείνη την καμπάνια μας με τον τρόπο που Εσείς θα προκρίνετε , ώστε η παρέμβασή σας να επιφέρει πραγματικά αποτέλεσμα και η Ελληνική Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει και λύσει με συγκεκριμένες και ελεγχόμενες οδηγίες και αποφάσεις το άθλιο και θλιβερό αυτό θέαμα.

Β. Δηλητηριάσεις ζώων ήμερης και άγριας πανίδας

Στην Ελλάδα χιλιάδες ζώα τόσο της ήμερης όσο και της άγριας πανίδας δηλητηριάζονται κάθε χρόνο με φάρμακα που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από το εμπόριο.

Οι αρχές μένουν αδιάφορες μπρος στον θάνατο χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο , που δεν έχει τέλος.

Δυστυχώς, και ντρεπόμαστε για αυτό σαν Έλληνες , η δηλητηρίαση είναι μέρος της κουλτούρας του ελληνικού λαού και τρόπος απαλλαγής των από τα αδέσποτα ζώα αλλά και από την άγρια πανίδα κατά την διάρκεια , κυρίως, της κυνηγετικής περιόδου.

Χιλιάδες διαμαρτυρίες Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κατορθώσει να ευαισθητοποιήσουν και ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τις Ελληνικές Αρμόδιες Αρχές.

Κατά τον ίδιο λόγο ζητάμε την παρέμβασή σας, ως αρμοδίου Επίτροπου της Ευζωίας των Ζώων , ώστε να σταματήσουν οι Ελληνες να δολοφονούν κατά χιλιάδες τα αδέσποτα ζώα ,που οι ίδιοι βεβαίως δημιουργούν, με αυτό τον εξαιρετικά επώδυνο τρόπο.

Γ. Ανεξέλεγκτες γεννήσεις ζώων , ιδιωτών

Αν και η χώρα μας έχει κυρώσει στην εθνική της νομοθεσία, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των ζώων συντροφιάς από το 1992, και βάσει αυτής υποχρεούται να θέσει όρους ελέγχου του πληθυσμού των ζώων, 22 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο, τόσο για τον υπερπληθυσμό των ζώων όσο και για την ιχνηλασιμότητα τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο καθένας να μπορεί να βάζει το ζώο του να γεννά όσες φορές θέλει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το μέλλον των νεογνών ,σε μία χώρα όπου ο αριθμός των αδέσποτων κατ εκτίμηση αγγίζει τα 3.000.000 , αυξάνεται δε γεωμετρικά και λόγω της Εθνικής Κρίσης .

Οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν σταματούν να μαζεύουν ζώα μέσα από κάδους σκουπιδιών η πεταμένα στον δρόμο.

Παράλληλα δεν υπάρχουν συντονισμένα, συστηματικά και συνεχή προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων ζώων από το Κράτος και τους Δήμους, παρά μόνο σποραδικά και επομένως αναποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα εμποδίζεται και περιπλέκεται η βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διάφορα συμφέροντα τους κρατούν μακρυά από την εθελοντική τους προσφορά.

Δ. Ζώα Φάρμας.

Σε ότι αφορά τα ζώα αυτά η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει καμία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Ευζωίας τους.

Πρόσφατα δε καταδικάστηκε για άρνηση εφαρμογής της Νομοθεσίας για τις κλωβοστοιχίες , αν και είχε 13 ολόκληρα χρόνια στην διάθεσή της να προσαρμοστεί .

Χρειάστηκε αυτή η καταδίκη για να εναρμονίσει την νομοθεσία της , δυστυχώς όμως η πράξη μακράν απέχει της ευζωίας των ζώων αυτών.

Αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή ζουν σε άθλιες συνθήκες, τα δε οικόσιτα εξ αυτών σκοτώνονται χωρίς κανένα αναισθητικό με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τα ζώα.

Κύριε Επίτροπε,

Για όλα τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε Σας και ζητάμε την άμεση, δυναμική και αποτελεσματική παρέμβασή σας ώστε η Ελλάδα και οι πολίτες της να γίνουν κατ΄ουσίαν και όχι τύποις Ευρωπαίοι πολίτες

Με εκτίμηση

Αναστασία Βυσσίνου- Μπομπολάκη

Πρόεδρος της

Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ( Π.Φ.Π.Ο.) & της

Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

Νομικός

Ρεγγίνα Αργυράκη

Συντονίστρια της

Διεπιστημονικής Ομάδας Πανεπιστημιακών της Π.Φ.Π.Ο

Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *