Αυτό σημειώνει μια εκπληκτική αλλαγή στην δημόσια αντίληψη πάνω στο θέμα, αφού στο παρελθόν μόνο κάποια ζώα απολάμβαναν το προνόμιο της προστασίας τους, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών που -υποτίθεται- τα ξεχώριζαν από τα άλλα.

Το νομοσχέδιο για την Πρόνοια των Ζώων, που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, προβλέπει νομικές κυρώσεις για όποιον κακοποιήσει οποιοδήποτε ζώο, απαγορεύοντας επίσης έρευνες και πειράματα πάνω στα ζώα. Το κυνήγι και η αιχμαλωσία ειδών άγριας ζωής θεωρούνται πια παράνομα, σε κάθε τους μορφή.

«Το να αναγνωρίζεις ότι τα ζώα έχουν αισθήσεις είναι το να δηλώνεις κατηγορηματικά ότι μπορούν να βιώσουν και θετικά και αρνητικά συναισθήματα, περιλαμβάνοντας σε αυτά και τον πόνο ή το άγχος», είπε η Δρ. Βιρτζίνια Γουίλιαμς, διευθύντρια της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ζώων της Νέας Ζηλανδίας. «Αυτή η κατηγορηματικότητα είναι το καινούριο στην υπόθεσή μας, και αποτελεί άλλο ένα βήμα στο ταξίδι για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ζώων».

«Οι θετικές προσδοκίες για αυτήν την καλυτέρευση αλλάζουν ραγδαία, και οι συνήθεις πρακτικές που ασκούνταν πάνω σε κατοικίδια ή σε ζώα φάρμας, δεν γίνονται πλέον αποδεκτές», δήλωσε ο Δρ. Στιβ Μέρτσαντ, πρόεδρος της Ένωσης Κτηνιάτρων της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα θετικό νομικό προηγούμενο, που θα μπορεί να το αξιοποιήσει οποιοδήποτε νομοθετικό σώμα ενδιαφέρεται να εισάγει αντίστοιχες διατάξεις, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

πηγη##Hit&Run

 

UnlikelyAnimalFriends_03-805x450

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *