ΗΛΙΑΣΗ-ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΣΕ ΖΩΑ – VETS

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΗΛΙΑΣΗ – ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ – ΦΟΛΕΣ – ΠΑΡΑΣΙΤΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, διακοπές! Εποχή ξενοιασιάς, χαλάρωσης και ηρεμίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ με όλα τα καλά του, αλλά και με κάποια μικροπροβλήματα. Εδώ θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα, που ίσως αντιμετωπίσει κάποιος ζωόφιλος, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Για όλους εσάς τους ιδιοκτήτες ζώων και κυρίως τους ιδιοκτήτες σκύλων, είναι γραμμένο αυτό το κείμενο με απώτερο σκοπό να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις με τα ζώα σας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας. Θα πρέπει λοιπόν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες οδηγίες που θα σας δώσουμε, ώστε να περάσετε καλά και εσείς και τα ζώα σας.

ΗΛΙΑΣΗ. Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη σας. Μην παραμελείτε και μη ξεχνάτε το ζώο στον ήλιο, (ταράτσα, μπαλκόνι). Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο. Τα κοντότριχα κυρίως σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση των ζώων αυτών στον ήλιο, ιδιαίτερα στις μεσημεριανές και όλες τις ζεστές ώρες. Δεν είναι υπερβολή να κάνετε χρήση κάποιας αντηλιακής κρέμας πριν να βγείτε στον ήλιο. Επίσης λάβετε υπ’ όψη σας ότι τα τσιμέντα, τα χαλίκια, η άμμος απορροφούν την ζέστη και ιδιαίτερα η άσφαλτος που «ανάβει», είναι οι αιτίες ώστε οι πατούσες των σκύλων να καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι.

ΘΕΡΜΠΛΗΞΙΑ. Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας το ζώο σας. Τα σκυλιά που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να πάθουν βλάβες με δυσάρεστες συνέπειες μέχρι και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (38,6+/-0,6 0C) με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μόνο μέσω της αναπνοής, με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό. Κατά την θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της απώλειας θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα. Επίσης κάποιες ράτσες με κοντό ρύγχος, όπως τα μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ, μπόξερ.

ΦΟΛΕΣ. Προσοχή στο οτιδήποτε μπορεί να φάει το ζώο και να οδηγηθεί στον θάνατο. Οι φόλες είναι κάτι σαν σπορ στην πατρίδα μας. Επίσης μεγάλη προσοχή στα έντομα, στα φίδια, στους βάτραχους. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν και αρκετές φορές τρώνε, διάφορα έντομα ακόμα και ψόφια ζωάκια. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκωθούν ή να δηλητηριαστούν. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Ένα μικρό φαρμακείο με τα στοιχειώδη όπως ατροπίνη, κορτιζόνη, αντιαιμορραγικό, σιρόπι πρόκλησης εμέτου, αντιδιαρροϊκό, είναι αναγκαίο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι πρέπει να κάνετε προληπτικά και ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Μια αλλεργική αντίδραση επίσης μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή και ένα πρήξιμο γύρω από την μουσούδα και τα μάτια, μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές σας. Ένα αντιαλλεργικό σκεύασμα λοιπόν σίγουρα θα βοηθούσε…

ΠΑΡΑΣΙΤΑ. Χρησιμοποιείστε κάθε είδους αντιπαρασιτική προστασία ενάντια σε έντομα και τσιμπούρια. Μην φύγετε για διακοπές χωρίς αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, αμπούλα, σπρέϊ και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο εμπόριο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου. Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή το μεγάλο εχθρό των σκύλων, που είναι η σκνίπα που μεταφέρει τη λεϊσμανίαση, το γνωστό σε όλους μας kala-azar. 

 

 

 

ΣΚΥΛΟΣ+ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ=ΒΟΛΤΑ

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που έχει πόρους, τα ζώα συντροφιάς (ο σκύλος και η γάτα) λαχανιάζουν για να δροσιστούν. Γι αυτόν τον λόγο, όταν βάζουμε το σκύλο (ή τη γάτα) μας για οποιοδήποτε λόγο στο αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ο σκύλος και η γάτα κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία.

Δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά. Μπορεί κάτι να μας συμβεί, να δούμε κάποιον και να πιάσουμε κουβέντα. Στο μεταξύ, το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει μετατραπεί σε φούρνο.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 22 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αγγίξει σε ελάχιστο χρόνο τους 47 βαθμούς Κελσίου, οπότε το εγκλωβισμένο ζώο αρχίζει να υποφέρει.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης.

Να μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα.
Δεν μας στοιχίζει, λοιπόν, τίποτα να γεμίσουμε για τα αδέσποτα ένα πήλινο, φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο, με καθαρό νερό. Μια πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ:
-Βαρύ λαχάνιασμα
-Άφθονο σάλιο
-Ταχυπαλμία
-Ερυθρά ούλα ή γλώσσα
-Λήθαργος
-Έλλειψη συντονισμού
-Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί
-Εμετός
-Διάρροια
-Αφασία

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος μετακινήστε τον/την σε σκιερό και δροσερό μέρος και τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρό σας.Αν δεν βρίσκετε κτηνίατρο ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση αλλά σταδιακή μείωση της σωματικής θερμοκρασίας του σκύλου ή της γάτας:
-Βρέξτε το σώμα με άφθονο νερό (ΟΧΙ παγωμένο ειδάλλως θα πάθει σοκ)
-Βάλτε το ζώο ήρεμα μέσα στο μπάνιο και βρέξτε το με το ντους ή
-Βάλτε σε ψεκαστήρα δροσερό νερό και ψεκάστε το κοντά σε ανεμιστήρα
-Δώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού (όχι παγωμένου).

Προσοχή! Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία σταδιακά, για να μην το πιάσει ρίγος.

Μόλις το ζώο συντροφιάς επανέλθει το πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.
Πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία είναι τα ζώα με κοντή και πλακουτσωτή μουσούδα, παχύσαρκα, μυώδη, μακρύτριχα , γέρικα αλλά και πολύ νεαρά, όπως επίσης τα κουτάβια και τα γατάκια. Τέλος, όσα ζώα παίρνουν φάρμακα ή υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Θερμοπληξία – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

-Η μετακίνηση του ζώου συντροφιάς με το αυτοκίνητο πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί ή το βραδάκι. Το ίδιο ισχύει και για τη βόλτα άσκησης και για την ώρα του φαγητού.
-Εάν ο σκύλος μας ζει έξω, το κατάλυμά του πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, να αερίζεται και να είναι πάντα καθαρό.

-Στην αρχή του καλοκαιριού κουρεύουμε τα μακρύτριχα σκυλιά. Καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, βουρτσίζουμε τακτικά και τους σκύλους και τις γάτες.

-Έχουμε πάντα καθαρό νερό σε σκιερό σημείο και σε δοχείο βαρύ, ώστε να μην το αναποδογυρίσει άθελά του το ζώο.

-Και ο σκύλος και η γάτα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά, γι αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό.

-Εάν ταξιδεύουμε με πλοίο και είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετήσουμε το σκύλο μας στη «σκυλιέρα» του πλοίου, θα το κάνουμε ΜΟΝΟ εάν πληρούνται οι προδιαγραφές που επιβάλλει ο νόμος. Η «σκυλιέρα» δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο φουγάρο, όπου έχει πολύ θόρυβο και ζέστη, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και σε ρεύματα και οφείλει να παρέχει καθαριότητα και ασφάλεια. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν πετάμε το εισιτήριο μας, φωτογραφίζουμε τις ανάρμοστες συνθήκες και στέλνουμε γραπτή καταγγελία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισυνάπτοντας το εισιτήριο μας. Παράλληλα κοινοποιούμε την καταγγελία σε ζωοφιλικό σωματείο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, ΔΕΝ μεταφέρουμε ΠΟΤΕ κανένα ζώο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ή στη μπαγκαζιέρα λεωφορείου ή πούλμαν. Ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς φερόμαστε υπεύθυνα, σεβόμαστε τους νόμους και γνωρίζουμε τι κυρώσεις επιφέρουν.
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα. Δεν μας στοιχίζει, λοιπόν, τίποτα να γεμίσουμε για τα αδέσποτα ένα πήλινο, φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο, με καθαρό νερό. Μια πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Kαλό καλοκαίρι! 

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *