Κλιμάκιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) μετέβη στις 2 Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για «καταφύγιο» αδέσποτων που μόνο ως τέτοιο δεν λειτουργεί στην περιοχή καθώς εκεί μέσα πεθαίνουν είτε τα έγκλειστα ζώα είτε όσα οι κάτοικοι της περιοχής πετούν αφού η αγέλη τα κατασπαράσει.

Δείτε το βίντεο της Ειρήνης Κουνενάκη για το κατ’ επίφαση καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Όπως αποδείχτηκε οι συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων ζώων – που έφεραν στη δημόσιοτητα οι φιλόζωοι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή – εκεί είναι εξαιρετικά κακές ενώ διαπιστώθηκε ότι επανειλλημμένα κάτοικοι πετούν τα ανεπιθύμητα κατοικίδιά τους μέσα στον χώρο αυτό με αποτέλεσμα τον τραγικό τους θάνατο.

Τα μέλη της Π.Φ.Π.Ο. είχαν διαδοχικές ολιγόλεπτες συναντήσεις με εθελοντές αλλά και με μέλη του φιλοζωικού συλλόγου, με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό καθώς και με τον αστυνομικό διευθυντή του νομού Λασιθίου ταξίαρχο Κωνσταντίνο Περράκη.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν το κλείσιμο του “καταφυγίου” άμεσα μέσω φιλοξενιών και υιοθεσιών και η ανακούφιση των εκεί ζώων μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό αλλά και η επανατοποθέτηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την δράση των φιλόζωων, της Aστυνομίας και του Δήμου.

Οι εθελοντές βοήθησαν ουσιαστικά στο να βελτιωθεί η κατάσταση εκεί.

Στον δήμαρχο τέθηκαν εκ μέρους μας θέματα, όπως η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, η συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους για την στείρωση των ζώων, δράσεις ενημέρωσης του κόσμου, διαδραστικά προγράμματα στα σχολεία γύρω από την σχέση μας με τα ζώα, επέκταση της σύμβασης του Δήμου με τοπικό κτηνίατρο που να αφορά στην παροχή βοήθειας στα τραυματισμένα και άρρωστα ζώα, και τέλος συζητήθηκε η πρόθεση του Δημάρχου για την δημιουργία χώρου όπου θα οδηγούνται τα αδέσποτα προκειμένου να στειρωθούν και στην συνέχεια, αν δεν υιοθετηθούν, να επανεντάσσονται βάσει της νομοθεσίας.

Η συζήτηση με τον αστυνομικό διευθυντή περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα αυτεπάγγελτων δράσεων των αστυνομικών σε θέματα κακοποίησης ζώων, γύρω από την απροθυμία μερίδας αστυνομικών να αντιληφθούν την έννοια της παθητικής κακοποίησης και την αναγκαιότητα έκδοσης εγκυκλίου γύρω από τα θέματα αυτά.

Συμφωνήθηκε επίσης να ξαναγίνει το ενημερωτικό σεμινάριο προς τους αστυνομικούς με έμφαση στα θέματα της παθητικής κακοποίησης ,προτάθηκε από τον ίδιο η συνδιοργάνωση επιστημονικών Ημερίδων στις κεντρικές πόλεις του Νομού Λασιθίου με θέματα που αφορούν στα ζώα και που συντελούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Φ.Π.Ο.

Χάρη στις προσπάθειες των φιλόζωων εθελοντών που ευαισθητοποιήθηκαν και μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα ο χώρος καθαρίστηκε, τα ζώα απέκτησαν σπιτάκια και πρόχειρα στέγαστρα για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και στόχος όλων είναι εκεί να σταματήσουν να ζουν έγκλειστα ζώα.

Πηγή: zoosos.gr

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *