Τετάρτη, 29 Αύγουστος 2012,

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν αξίζει σε κανένα σκυλί να είναι δεμένο 24 ώρες το 24ωρο. Εκτός από κίνδυνο τραυματισμού, το ζώο βαριέται και παρουσιάζει σημάδια άγχους, κατάθλιψης ή και επιθετικότητας. Όταν αποκτάτε ένα ζώο θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το σπίτι σας (για παράδειγμα να έχει περίφραξη) ή να διατηρείτε το ζώο εντός του σπιτιού αφού τα σκυλιά θέλουν παρέα!
Οι δικαιολογίες ”δεν έχω χρόνο”, ”δεν έχουμε φράχτη” ή ”είναι ζωηρός” δεν είναι παρά μόνο οι αιτίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε με εκπαίδευση και δράση αντί να δένετε το ζώο.
Βάσει του νόμου 4039/2012, όπως αναφέρει η κ Μαρία Χουστουλάκη από την ΜΚΟ Ζωφόρος, η αλυσόδεση των σκύλων θεωρείται ποινικό αδίκημα και εμπίπτει στις κακοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να σας επιβάλει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία, σχηματίζεται και κανονική δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του ζώου για κακοποίηση.
”Στην Κρήτη έτσι λειτουργεί ως τώρα η ΕΛ.ΑΣ. και συλλαμβάνονται ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν δεμένα τα σκυλιά τους”, τονίζει η κ Χουστουλάκη.

Συνήθως, τα αλυσοδεμένα σκυλιά είναι παραμελημένα, έχουν το ρόλο σκιάχτρων/φυλάκων και δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα και βόλτα. Οι φιλόζωοι προτιμούν να έχουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι ή ελεύθερα στην αυλή εφόσον τα θεωρούν μέλη της οικογένειας τους.

Αν αντιληφθείτε σκυλιά που ζουν μόνιμα αλυσοδεμένα μπορείτε να το καταγγείλετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ώστε να κινηθούν αναλόγως.

 

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *