Προς
Αναπληρωτή Υπουργό Α.Α.Τ.
κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

Κοιν/ση:
Διευθυνση Κ.Α.Φ.Ε.
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013
Αρ. πρωτ. 207

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε να προσθέσετε στις τροποποιήσεις του Ν. 4039/12, και ειδικότερα στο άρθρο 19 για τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα, τις παρακάτω διατάξεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τομέα του περιορισμού της κακοποίησης των ζώων και θα λειτουργήσουν παραδειγματικά για την αλλαγή της φιλοζωικής μας νοοτροπίας:

Α. Σε περιπτώσεις ειδεχθούς ενεργητικής κακοποίησης – ενδεικτικά αναφέρουμε τον πνιγμό, συμμετοχή σε κυνομαχίες, κρέμασμα, κάψιμο, εξόρυξη οφθαλμών, ακρωτηριασμό, πυροβολισμό, μαχαίρωμα, εναπόθεση ζώντων ζώων σε κάδους απορριμμάτων, δηλητηρίαση, κτηνοβασία ή διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού κτηνοβασίας και βασανισμού ζώου καθώς και σε περιπτώσεις σοβαρής παθητικής κακοποίησης ένεκα της οποίας είτε επέρχεται ο θάνατος είτε σοβαρή ασθένεια του ζώου – ενδεικτικά αναφέρουμε τη θερμοπληξία, κρυοπληξία, την ασιτία, την αφυδάτωση, να γίνεται οριστική αφαίρεση του ζώου και απαγόρευση επαναπόκτησής του από τον κάτοχο και τον ιδιοκτήτη καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία διαμένουν στο χώρο που διαβιώνει το ζώο.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η προσθήκη γιατί είναι συχνότατο φαινόμενο οι παραβάτες να παίρνουν άλλο ζώο στη θέση του προηγούμενου και που βέβαια το μέλλον του θα είναι εξίσου προδεδικασμένο.

Ειδικά στο θέμα των κυνομαχιών και με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση πολιτών που καταδικάσθηκαν για κυνομαχίες στην Κατερίνη, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν και άλλα ζώα που, δυστυχώς, είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν πάλι για κυνομαχίες. Για παράδειγμα, κάτοικος του Λαυρίου για τον οποίο καταγγείλαμε παράνομη εκτροφή pitbull, χωρίς όμως δυστυχώς τελικά η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο, μόνο τέσσερις μήνες μετά, καταδικάσθηκε για τη συμμετοχή του σε κυνομαχίες που έγιναν στην Κατερίνη στις 2.3.2013 έχοντας μαζί του ένα από τα σκυλιά για τα οποία είχαμε κάνει την καταγγελία.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προσθήκη αυτής της διάταξης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες κακοποίησης άλλων ζώων από τους ήδη παραβάτες.

Β. Προτείνουμε ο έλεγχος της λειτουργίας των δημοτικών κυνοκομείων, από κάθε άποψη, να γίνεται είτε από την 5μελή επιτροπή του Δήμου είτε από άλλη 3μελή Επιτροπή, που θα προβλεφθεί στις τροπολογίες και θα αποτελείται από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών σωματείων. Ο δε εκπρόσωπος θα ορίζεται από τα σωματεία, από ένα κτηνίατρο ιδιώτη κοινής αποδοχής Δήμου και Φιλοζωικών και από έναν εκπρόσωπο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Θεωρούμε μη σύννομο και ηθικό η Κτηνιατρική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία των Δημοτικών Κυνοκομείων, να είναι ταυτοχρόνως και αρμόδια για τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Γ. Επίσης, παραθέτουμε την αιτούμενη εκ μέρους της κας Μαρίας Δεκαρίστου, διεθνούς κριτή αγώνων ζώων, τροπολογία με την οποία και συμφωνούμε:

«Επιβάλλεται να διευκρινιστεί στον Ν. 4039/12, όσον αφορά στις ποινές για τους ακρωτηριασμούς αυτούς καθαυτούς, αλλά και για τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, σε ποιόν θα καταλογιστούν οι ποινές. Στον ιδιοκτήτη του ακρωτηριασμένου ζώου που παρήγγειλε τον ακρωτηριασμό του ή που δήλωσε συμμετοχή του ζώου του σε έκθεση; Στον διοργανωτή της έκθεσης που παράνομα δέχθηκε συμμετοχή ακρωτηριασμένου ζώου; Στον κτηνίατρο που εκτέλεσε την παράνομη πράξη του ακρωτηριασμού; Σε όλους τους ανωτέρω, μιας και όλοι συμμετείχαν σε παράνομες πράξεις, όπερ και το σωστότερο;

Παρακαλώ πολύ να το λάβετε υπόψη σας προκειμένου να γίνει εφικτή η εφαρμογή του νόμου. Το αρμόδιο όργανο που θα πιστοποιήσει την παράβαση, είτε του ακρωτηριασμού, είτε της συμμετοχής ακρωτηριασμένου σκύλου σε έκθεση, στη συνέχεια δεν θα ξέρει τι να πράξει».

Αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος           Η Αντιπρόεδρος                     Η Γραμματέας
Αναστασία              Μαρίζα Χριστοδούλου           Μαρία Χουστουλάκη

Μπομπολάκη

Το μέλος του Δ.Σ.
Βασιλική Χρήστου, τηλ. επικοινωνίας: 69455-44088

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *