Συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης παραχώρησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό συνεδριακό κέντρο «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. στοιχεία για την κακοποίηση των βαρελόσκυλων και τον αντίκτυπο που αυτό το μαρτύριο των ζώων έχει στο νησί και στην Ελλάδα.

Δειτε εδω το σχετικο ρεπορταζ

Εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. παραβρέθηκαν η πρόεδρος Νατάσα Μπομπολάκη και η γραμματέας Μαρία Χουστουλάκη καθώς και μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου «Ζωφόρος» οι οποίοι τόνισαν για πολλοστή φορά την ανάγκη κινητοποίησης των αρμοδίων ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί πως δεν είναι φυσιολογικό να βασανίζεις τα ζώα.
Εκ μέρους των εκπροσώπων της Π.Φ.Π.Ο. έγινε λόγος για τον διεθνή διασυρμό μας αφού εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδα μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και όχι άδικα.
English below

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)
&
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Email: info@pfpo.gr
Ιστοσελίδα: http://www.pfpo.gr
Facebook: https://www.facebook.com/pfpomospondia
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:5.09.2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΑ
Η σημερινή αναφορά απευθύνεται στην Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, στον Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια, στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, στον Υπουργό Παιδείας , στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου , στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κ. Καραμαλάκη, στις Εισαγγελικές , Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές του τόπου ,στους Προέδρους των Συλλόγων Κτηνοτρόφων του νησιού κους Σταυριανουδάκη, Γιαννακάκη , Μπρόκο και Πάτενα, στους Αγροτικούς επίσης Συλλόγους και τέλος στον κάθε πολίτη αυτού του πανέμορφου μορφολογικά νησιού.
Σε όλες τις ανωτέρω Αρχές και Υπουργούς θα σταλεί υπόμνημα με πλήρη στοιχεία, ώστε να λάβουν μια γεύση της όλης κατάστασης.
Με τα αποτελέσματα του ειδικού ερωτηματολογίου ,το οποίο όλο το καλοκαίρι απευθύνουμε σε τουρίστες ,πρόκειται δια χειρός να παραδώσουμε στια αρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ευζωίας των Ζώων στην Ε.Ε και στους Ευρωβουλευτές Έλληνες και αλλοδαπούς με τους οποίους ήδη για το θέμα αυτό είμαστε σε στενή επαφή σαν Ομοσπονδία.

Παγκόσμιος διασυρμός του νησιού για τα βαρελόσκυλα

Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να κοινοποιήσουμε αλλά και να εντατικοποιήσουμε το ζήτημα των βαρελόσκυλων, είναι επειδή αυτό δεν αποτελεί μια συνήθη μορφή κακοποίησης, αλλά μία επαναληπτικά διαστροφική συμπεριφορά που πιστοποιεί ένα εγγενές πρόβλημα του ίδιου του ανθρώπινου είδους.
Το τι σημαίνει βαρελόσκυλο είναι γνωστό πια παντού.
Είναι ένα ζώο καθηλωμένο εις το διηνεκές, με υποτυπώδες κατάλυμα κάποιο ανενεργό ψυγείο, βαρέλι ή κιβώτιο , με παρεπόμενα την απουσία κάθε κτηνιατρικής περίθαλψης, με ψύλλους και τσιμπούρια, αδύνατο, τροφή και νερό ακατάλληλα έως ανύπαρκτα και με απούσα κάθε ανθρώπινη επαφή.
Το φαινόμενο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Κρήτη καθώς και τα Ανατολικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό τού φαινομένου αποτελεί η αντίληψη του ιδιοκτήτη, ότι το ζώο είναι φροντισμένο επαρκώς και απλώς κάνει τη δουλειά του.
Σε όλες τις κακοποιήσεις που έχουμε συναντήσει, έχουμε εκπλαγεί συχνά από την βία, την εκδικητικότητα ή την εφευρετικότητα όσων τις διαπράττουν, ωστόσο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από τον κοινωνικά παθογενή δράστη η ενέργειά του εναντίον του ζώου.
Στην περίπτωση των βαρελόσκυλων, οι ιδιοκτήτες θεωρούνται μέλη της κοινωνίας επαρκώς ενταγμένοι σε αυτήν, κανονικοί επαγγελματίες και ουδόλως αμφισβητούμενοι νοικοκυραίοι.
Το πλέον ειδεχθές παράδειγμα εργαλειακής χρήσης ενός έμβιου όντως θεωρείται απλή επαγγελματική πρακτική και ασκείται μπροστά στα ψύχραιμα μάτια του εκάστοτε τοπικού κοινωνικού συνόλου αλλά και ιδίως των διαφόρων Αρχών.
Και αν έχουν γραφεί χιλιόμετρα επιχειρημάτων για την «εξαιρετική» συνέχειά μας με τον αρχαίο πολιτισμό αυτού του τόπου, το ως άνω φαινόμενο αρκεί για να πιστοποιήσει πως η σχέση αυτή συνίσταται απλώς και μόνον σε μια γλωσσική συγγένεια και σε μια αρχαιολαγνεία.
Γιατί οι σκεπτόμενοι Έλληνες ουδέποτε αντιμετώπισαν τα ζώα ή την φύση εργαλειακά στα φιλοσοφικά τους συστήματα, υποβιβάζοντας τον εαυτό τους σε επίπεδο εκμεταλλευτή δυνάστη.
Δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα με ποιούς τρόπους να απευθυνθούμε σε όσους ασκούν τέτοιες πρακτικές, γιατί ακόμα και οι τιμωρητικές μέθοδοι τους εκτραχύνουν.
Ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να αφυπνίσουμε το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, ώστε να τους αποδοκιμάσει και να τους εκβάλει , επειδή τέτοιες αφυπνίσεις αποτελούν κύριες παραμέτρους ανάνηψης των υπό κρίσην διαλυόμενων κοινωνιών, όπως η δική μας εν προκειμένω.

Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κυρίως της ήμερης αλλά και της άγριας ζωής κακοποιούνται με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο κάθε χρόνο στην χώρα μας , η οποία κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες -μέλη της Ε.Ε.

Καμία υπερβολή δεν υπάρχει σε αυτό το συμπέρασμα εκτός αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε.
Η ζωή των ζώων στην χώρα μας έχει χάσει την υπόστασή της και αυτά έχουν μεταβληθεί σε άψυχα αντικείμενα χρήσης και μόνο, αναλώσιμο και για πέταγμα , όταν αυτό “χαλάσει ” .

Σταχυολογώντας από τις πολλές εκατοντάδες κάθε χρόνο γραπτές διαμαρτυρίες που λαμβάνουμε , μερικές από τις οποίες σας παραδίνουμε για του λόγου το αληθές, , αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα λόγια ενός τουρίστα , τα οποία και επαναλαμβάνονται σχεδόν στερεότυπα στις διαμαρτυρίες των επισκεπτών μας και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για αυτό που συναντούν στην χώρα μας σε σχέση με τα ζώα.

Αγαπητoί φίλοι,
Το όνομά μου είναι Σουζάννα και την την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήμουν για διακοπές στην Κρήτη και έμενα στο ξενοδοχείο Avra Imperial Hotel στο Κολυμπάρι στα δυτικά προς Κίσσαμο βρήκα ένα σκυλί, για το οποία ανησύχησα πολύ. Αλυσοδεμένο όλη την ημέρα, γεμάτο τσιμπούρια και εμφανώς πεινασμένο. Θα επιθυμούσα ειλικρινά, εάν μπορέσετε να εξετάσετε αυτήν την περίπτωση και να δείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι. Είναι τόσο λυπηρό να βλέπει κάποιος να κακομεταχειρίζεται ένα σκυλί έτσι.
Φαινόταν ότι το σκυλί ήταν τελείως εγκαταλελειμμένο και δεν πιστεύω ότι ο ιδιοκτήτης θα αλλάξει τον τρόπο μεταχείρισης του. Συνειδητοποιώ ότι πολλά σκυλιά βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και αυτό μου ραγίζει την καρδιά.Δεν περίμενα να το δω αυτό όταν αποφασίσαμε να έλθουμε διακοπές στην Κρήτη.
σας παρακαλώ κάνετε κάτι , Χρειάζεται να σωθούν.
Η φωνή αυτή πολλαπλασιάζεται και γίνεται βοή και κατακραυγή στο εξωτερικό για την χώρα μας.
Ένας πραγματικός διασυρμός του νησιού.
Τι κι αν βουλιάζει κάθε χρόνο η Κρήτη από τους τουρίστες, όπως πληροφορούμαστε.
Βουλιάζει όμως ταυτόχρονα και η αξιοπρέπεια αυτού του νησιού και της χώρας .
Πολλές δεκάδες βίντεο αλλά και τραγούδια για τα βαρελόσκυλα της Κρήτης κάνουν την εμφάνισή τους κάθε λίγο και λιγάκι στο ευρωπαϊκό διαδίκτυο, με πιο πρόσφατο αυτό της ομάδα Esdaw – European Society of Dog and Animal Welfare.
Κόλαφος για την Κρήτη.

Εκεί όπου στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ποιμενικοί σκύλοι ακολουθούν ελεύθεροι το κοπάδι ,εδώ βασανίζονται στην κυριολεξία αλυσοδεμένοι και ακίνητοι.
Ενώ οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων , κτηνοτρόφοι, αγρότες , απλοί ιδιώτες την “βγάζουν ” στα καφενεία, ήσυχοι που ένα μαρτυρικό ζώο κάνει την δουλειά τους.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και όλοι το γνωρίζουν.
Στους δρόμους επάνω, σε δρομάκια, σε αυλές σπιτιών , σε κάθε μέτρο συναντάμε τα ζώα αυτά.
Ζητάμε και απαιτούμε από τους προέδρους των κτηνοτροφικών συλλόγων , τους προέδρους των αγροτικών συλλόγων να δώσουν πια ένα τέλος σε αυτή την επονείδιστη για τον τόπο κατάσταση.
Απαιτούμε από την Υπουργό Τουρισμού την Κρητικιά κα Κεφαλογιάννη να αφήσει τον θώκο της και να σκύψει πάνω από ένα θέμα που αμαυρώνει καθημερινά την εικόνα της Ελλάδα ,από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια με τα τελευταία δείγματα ευαισθητοποίησής του ,από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσακνάκη ,από τον Γενικό Διευθυντή Κρητης κ. Καραμαλάκη, από τις Εισαγγελικές Αρχές και τέλος από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Aρχές αυτού του τόπου να μην ανεχτούν άλλο αυτό το διασυρμό της ζωής και του νησιού.
Ας σταματήσουν τα ευχολόγια και ας παράγουν έργο.
Περιμένουμε να καλέσουν τους φορείς του νησιού σε μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου.

“Today’s report is addressed at the Minister of Tourism, Ms Kefalogianni, the Minister of Public Order and Citizen’s Protection Mr. Kikilia, the Minister of Culture Mr. Tasoulas, the Minister of Education, the Minister of Justice Mr. Athanasiou, the General Regional Police Director of Crete Mr. Karamalakis, the District Attorneys, the Regional and Municipal Authorities of the island, the Chairmen of the Farmer’s Associations Mr. Stavrianudakis, Mr. Giannakakis, Mr. Brokos and Mr. Patena, the Agricultural Associations and every citizen of this beautiful island.

A memorandum will be sent to all the above authorities and ministers with the full information, so that they are aware of the whole situation.

With the results of the special questionnaire, which we gave tourists throughout the summer, we are going to inform the competent Committees of Environment and Animal Welfare in the EU and the Members of the European Parliament, Greek and foreign ones, with who we are already in close contact for this matter as a Federation.

 

International defamation of the island because of the barrel dogs

The reason why we chose to publicize and work more on the matter of the barrel dogs is that this is not a common form of abuse but rather a repeatedly abnormal behavior that certifies an innate problem of the human kind itself.

Everyone knows now what a barrel dog is. It is a dog tied permanently at some kind of home, which may be an old fridge, a barrel or box, without healthcare, with fleas and parasites, starving, without proper food and water and without human contact.

This is often found in Crete as well as Eastern Balkans. In these cases, the owner of the animal thinks that the animal is well taken care of and doing its “job”. In all these abuse cases, we have often been surprise by the violence, the thirst for revenge and the inventiveness of those people committing the abuse, however, the socially problematic actor has never denied his actions against the animal. In the case of barrel dogs, the owners are supposed to be members of the society, fully integrated to it, normal professionals and citizens. The most terrible example of an animal being used like a tool is just supposed to be a professional practice exercised before the “cool” eyes of the society and the various authorities.

Thousands of arguments may have been written about our relation and continuity with the ancient civilization of this country, but this problem confirms that our relation is just a linguistic one. The rest is an obsession with ancient history.

The ancient Greeks never degraded animals in their philosophy, describing themselves as tyrants exploiting animals. In fact, we do not know how to deal with those people, because punishments make them even worse.

However, we have to educate people, so that they disapprove of them and force them out of the society, which is already suffering from the crisis.

Hundreds of domestic and wild animals are abused in various ways in our country, which is the first in animal abuse in the EU. This is not an exaggeration and we should not ignore it. The life of animals in our country has lost its value and animals are considered to be objects which are used and thrown away when they are “out of order”.

Selecting some of the hundreds of written complaints which receive every year, we would like to make you believe us by quoting the words of a tourist, which are repeated almost unchanged by the visitors of our country.

Dear friends,

My name is Susanna and last week I was on holiday in Crete, staying at  Avra Imperial Hotel. In Kolimbari west of Kissamos I found a dog which made me very worried. It was tied to a chain all day, full of ticks and apparently hungry. Please try to do something about this problem. It is so sad to see a dog being abused like that.

It seemed that the dog was completely abandoned and I do not think that its owner will change the way it treats it.  I have realized that many animals are in this condition and this breaks my heart. When I decided to spend my holidays in Crete I did not expect to see this. Please do something. They need to be saved.

This voice is multiplied and becomes a scream that disgraces our country abroad. A loss of reputation for our island!

It is said that Crete is “flooded” with tourists. But the dignity of our country is sinking.

Lots of videos and songs about the barrel dogs of Crete appear in the internet every now and then, the most recent one being that of the group  ESDAW – European Society of Dog and Animal Welfare. A slap for Crete.

In the rest of Greece, shepherd dogs are free to follow the flock of sheep but here they are literally tortured, tied and unable to move. The owners of these animals spend their time if the café, happy that the poor animal is doing their “job”.

Unfortunately this is the truth and everybody knows it. In streets, paths and house yards, everywhere you can see these animals. We demand that the chairmen of farmers’ associations and the chairmen of agricultural associations put an end to this shameful situation.

We demand that the Minister of Tourism, Ms Kefalogianni, who is also from Crete, deals with this problem that destroys the reputation of our country every day. Mr Kikilias, who has shown some sensitivity, the Head of the Greek Police Mr. Tsaknakis, the General Police Director of Crete Mr. Karamalakis, the District Attorney and the Municipal and Regional Authorities of this island are asked not to put up with this any longer.  Stop hoping and making wishes, do something. We expect everyone in the island to make an effort to face this problem.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *