Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα

Η παραμονή των σκύλων στις παραλίες είναι ένα θέμα το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει αρκετούς σε επιχειρηματικό, προσωπικό, πρακτικό και νομικό επίπεδο μιας και το θέμα αφορά το νόμο και την εγκύκλιο δύο υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Αιγαίου αντίστοιχα) που είναι σε πολλά σημεία αντιφατικά.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου απαγορεύεται η παραμονή κατοικίδιων στην παραλία και τη θάλασσα. Ωστόσο, ο νόμος 4039/2012 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζει ξεκάθαρα πως επιτρέπεται η παραμονή των κατοικίδιων σε όλους τους δημόσιους χώρους (επομένως και στην παραλία) υπό τις προϋποθέσεις ότι το κατοικίδιο φέρει ηλεκτρονική τσυτότητα (microchip), κονκάρδα αντιλυσσικού εμβολιασμού και ο ιδιοκτήτης αυτού έχει στην κατοχή του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας και εμβολιασμού του ζώου. Ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου και, επομένως, το λιμενικό δεν έχει αρμοδιότητα στην παραλία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο λούσιμο των κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα ισχύει η εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου(αν και αναχρονιστική) και, έτσι, επιτρέπεται μόνο αν οι παρευρισκόμενοι λουόμενοι δεν έχουν αντίρρηση.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) έχει ξεκινήσει μία πολύμηνη δράση με την οποία ζητά από τα αρμόδια υπουργεία διευκρινίσεις και, τελικά, την άρση της αποαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στις θάλασσες.

Στις 4 Ιουνίου 2014 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξηγώντας τους λόγους της αναγκαιότητας άρσης της απαγόρευσης λουσίματος των κατοικίδιων, αρκεί να τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις του νόμου 4039/2012. Απομένει, λοιπόν, η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την άποψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπυξης και η οποία θα πρέπει να συνταχθεί άμεσα προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση μιας και βρισκόμαστε ήδη σε καλοκαιρινή περίοδο.

Ωστόσο, και εκτός των δικαιωμάτων που έχουν τα κατοικίδια ζωα και οι ιδιοκτήτες τους, υπάρχει και μία άλλη διάσταση στο θέμα η οποία αφορά στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και – κυρίως – την ευζωία των σκύλων.

Αν και είναι σαφές πως έχετε το δικαίωμα να πάρετε το σκύλο σας στην παραλία, θα πρέπει να θυμάστε πως, καταρχάς, δεν είναι όλοι οι συμπολίτες μας εξοικειωμένοι με τα κατοικίδια ζώα και πως, όπως και εσείς, βρίσκονται στην παραλία για να ξεκουραστούν είτε γιατί βρίσκονται σε διακοπές. Επομένως, έχετε την υποχρέωση να φροντίσετε ο σκύλος σας να μην ενοχλεί τους παρευρισκόμενους, εφόσον χρειάζεται να είναι περιορισμένος ή σε ελεγχόμενη κατάσταση και, τέλος, θα πρέπει να θυμάστε πως καθόλη τη διάρκεια της παραμονής σας στην παραλία με το σκύλο είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της συμπεριφοράς του. Επιπλέον, είτε εκδοθεί νεά εγκύκλιος σχετικά με το λούσιμο των κατοικίδιων είτε όχι, θα πρέπει έχετε στην κατοχή σας το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιου σας καθώς και το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του.

Σε ό,τι αφορά στο κατοικίδιο θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’όψιν πως δεν προτιμά τη ζέστη. Ειδικά για κάποιες βραχυκέφαλες φυλές σκύλων ή φυλές με διπλό τρίχωμα η πολύωρη παραμονή σε ζεστό περιβάλλον είναι έως και επικίνδυνη. Αν επιλέξετε να έχετε το σκύλο στην παραλία, αποφύγετε τις ώρες από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και φροντίστε να βρίσκεται σε σημείο με μόνιμη σκίαση και να έχει πρόσβαση σε άφθονο, καθαρό και δροσερό (όχι παγωμένο) νερό. Επίσης, μπορείτε να καταβρέχετε ήπια με δροσερό νερό την περιοχή γύρω από το λαιμό καθώς και την κοιλιά του σκύλου προκειμένου να κατεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός του. Θυμηθείτε πως τα κουτάβια έως 4 μηνών δεν ρυθμίζουν καλά τη θερμοκρασία τους και είναι ακόμα πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία. Αν ο σκύλος είναι δεμένος/περιορισμένος στην παραλία, φροντίστε να μη βρίσκεται σε πέρασμα ή σε σημείο με κίνηση μιας και το δέσιμο αποτελεί κακό περιορισμό που αγχώνει τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές (π.χ. γρύλισμα και/ή δάγκωμα). Τέλος, αν ο σκύλος σας δεν επιθυμεί να κολυμπήσει ή δείχνει να φοβάται το νερό μην επιχειρήσετε να τον βάλετε σε αυτό καταναγκαστικά. Μπορεί να έχετε συνηθίσει την προβεβλημένη  εικόνα του χαρούμενου σκύλου κολυμβητή αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του στα ρηχά με κάποιο παιχνίδι της προτίμησής του.

Το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών πρέπει να έχει τον ίδιο στόχο για όλους, δίποδους και τετράποδους και αυτός είναι η ξεκούραση. Με την ελπίδα πως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ήδη συντάσσει τη νέα εγκύκλιο για την άρση απαγόρευσης του λουσίματος των κατοικίδιων, ευχόμαστε σε όλους καλά μπάνια.

The Dog Company
Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
www.thedogcompany.gr

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *