www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com

pfpomospondia@gmail.com

Προς

  1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
    κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
    2. Διεύθυνση ΚΑΦΕ ΥΠΑΑΤ
    3. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας
    Αρμόδια για την Προστασία των Ζώων
    κα Αθηνά Θεοδωροπούλου
    4. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
    κ. Λέανδρο Ρακιντζή
    email: info@gedd.gr

Κοιν/σεις:

  • Βουλευτές
  • ΜΜΕ

Αθήνα, 24 Απριλίου 2013
Αρ.πρωτ. 243

Θέμα: Φορτηγά με πουλερικά στην Αττική και την περιφέρεια

Κύριοι,

Έχουμε καθημερινά καταγγελίες από πολλές περιοχές στην Αττική και σε ολόκληρη την περιφέρεια, για ρομά με φορτηγά που πουλούν στιβαγμένα σε άθλιες συνθήκες όλων των ειδών των πουλερικά σε διάφορα σημεία πάνω σε δρόμους και λαϊκές αγορές.

Παρόλο που καταγγέλλουμε το φαινόμενο εδώ και πολλά χρόνια στις δημοτικές αστυνομίες, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την ΕΛΑΣ, δεν έχουμε επιτύχει απολύτως τίποτα, αφού το μόνο που συμβαίνει είναι να πηγαίνει να τους διώχνει η δημοτική αστυνομία χωρίς να τους επιβάλει ούτε καν το παραμικρό πρόστιμο βάσει του νόμου. Το αποτέλεσμα είναι την επόμενη μέρα, τα φορτηγά να επανέρχονται στα «πόστα» τους. Βεβαίως, θα γνωρίζετε ότι τις ημέρες αυτές ενόψει του Πάσχα τα φορτηγά αυτά έχουν σχεδόν κατακλύσει τους δρόμους και τις λαϊκές αγορές.

Το φαινόμενο αυτό, εκτός του ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση των συνθηκών ευζωίας των ζώων, πολλά από τα οποία τα βλέπουμε να πεθαίνουν μέσα στα άθλια αυτά κλουβιά, αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ισχύουν οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με «την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίππη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) οι οποίες ορίζουν ότι «απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους». Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (π.χ. αν είναι εκτεθειμένα, οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά, κ.λπ.).

Παρακαλούμε για τα εξής:

Να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τις δημοτικές αστυνομίες και την ΕΛΑΣ στην οποία, εκτός της αυστηρής επιβολής διοικητικών και ποινικών προστίμων, θα ορίζεται ρητώς το αυτόφωρο και η κατάσχεση των ζώων. Επίσης, τα αρμόδια όργανα επιβολής νόμου να προβαίνουν σε καθημερινούς ελέγχους οχημάτων μεταφοράς πτηνών εμπορίας ως οικοσίτων. Κατά τον έλεγχο να συμπληρώνεται η έκθεση ελέγχου μεταφορέα και μία έκθεση κτηνιατρική για τυχόν παραβάσεις που αφορούν την ΥΑ258971/08, «θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) και το Ν. 4039/2012. Οι παραβάτες της ΥΑ 258971/08 να υποβάλλονται σε ακινητοποίηση (σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2.2) και να υποχρεούνται σε επιστροφή των πουλερικών στην εγκατάσταση προέλευσης (με τη συνδρομή της αστυνομίας) ή στην κατάσχεση των ζώων, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές ευζωίας τους. Υπάρχουν πολλά πτηνοτροφεία ελευθέρας βοσκής όπου μπορούν να φιλοξενούνται τα ζώα.

Ζητούμενα έγγραφα κατά τον έλεγχο:

1.Bεβαίωση οχήματος/έγκριση οχήματος για τη μεταφορά.
2. Άδεια μεταφορέα.
3. Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού (και συνοδηγού εάν το ταξίδι είναι άνω των 12 ωρών).
4. Βεβαίωση καταγραφής οχήματος μεταφοράς πουλερικών για εμπορία ως οικοσίτων (παράρτημα 6 ΥΑ258971/08).
5. Κτηνιατρικό Υγειονομικό πιστοποιητικό διακίνησης πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων (παράρτημα 7 ΥΑ258971/08) με επισυναπτόμενο το μέρος 1 του ημερολογίου σμήνους (παράρτημα 4 ΥΑ258971/08).
6. Ημερολόγιο κίνησης οχήματος μεταφοράς πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων(παράρτημα 8/συμπληρώνεται από τον πλανόδιο κατά την διάρκεια της πώλησης της συγκεκριμένης παρτίδας πουλερικών και αντίγραφο του αποστέλλεται από αυτόν στο ΚΚ έκδοσης του υγειονομικού πιστοποιητικού της παρτίδας αυτής μετά την ολοκλήρωση της πώλησης).
7. Σε περίπτωσης εντοπισμού σκυλιών: βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά καταγραφής (microchips).

Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pfpomospondia@gmail.com.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος                             Η Αντιπρόεδρος                        Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη           Μάριζα Χριστοδούλου              Μαρία Χουστουλάκη

Στοιχεία επικοινωνίας: Μάριζα Χριστοδούλου, τηλ. 6975 309846

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Αθήνα , 30.04.2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                              Αριθ. Πρωτ.: 1209/51827

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ                            ΠΡΟΣ:  Π.Δ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΚΑΦΕ

ΤΜΗΜΑ Γ’-A΄

Ταχ.Δ/νση: Αχαρνών 2 Αθήνα 10176

Πληρ. :   Δ. Βουρβίδης Α. Αρβανίτη

Τηλ.  : 2102125699-2102125741

fax 2108229188

 

ΘΕΜΑ: Παράνομη διακίνηση πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων

 

Σας αποστέλλουμε την αρ. πρωτ. 243/24.04.2013 επιστολή της Πανελλαδικής  και Περιβαλλοντικής   Ομοσπονδίας με την οποία καταγγέλλεται η παράνομη εμπορία και διακίνηση πουλερικών απόδοσης  σε δημοσίους δρόμους και λαϊκές αγορές από διάφορες παραβατικές ομάδες ατόμων , σε πολλές περιοχές της χώρας μας καθώς και οι συνθήκες διατήρησης και πώλησης οικόσιτων πουλερικών σε δρόμους και λαϊκές αγορές. Οι  συνθήκες αυτές, όπως περιγράφονται δεν εξασφαλίζουν τις  απαιτήσεις για την υγεία και ευζωία των  ζώων .

Ενδεικτικά εντοπίστηκαν συνωστισμός πουλερικών, διατήρησή τους σε ακατάλληλα κλουβιά παραμονή ακινητοποιημένων οχημάτων μεταφοράς ,χωρίς αερισμό, χωρίς προστασία των πτηνών από την έντονη ηλιοφάνεια κ.λ.π.

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω θα θέλαμε να επανέλθουμε και σας γνωρίσουμε εκ νέου τα σημαντικότερα σημεία της κτηνιατρικής νομοθεσίας τα οποία θα πρέπει αυστηρά να τηρούνται και να εφαρμόζονται κατά την διάρκεια του επίσημου ελέγχου των αρμοδίων αρχών, προκείμενου  να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το σημαντικό πρόβλημα του παράνομου εμπορίου πουλερικών με επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία , στη υγεία και ευζωία των διακινούμενων ζώων.

 

Συγκεκριμένα εφιστούμε την προσοχή  στα παρακάτω με  ιδιαίτερη στόχευση εφαρμογής των επίσημων ελέγχων σε περιοχές και δρόμους  που  βρίσκονται  εντός μεγάλων πτηνοτροφικών κέντρων της  χώρας , όπου συγκεντρώνεται, εκτρέφεται, πωλείται  και διακινείται μεγάλος αριθμός πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων.

 

1) Η διακίνηση των ζώντων πουλερικών υπόκειται από κτηνιατρικής υγειονομικής πλευράς στις διατάξεις της με αριθ. πρωτ. 258971/2008 απόφασης ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών (Β΄ 4-9-2008)», η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο τoυ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

2) Συγκεκριμένα:

α) η παρ. 2 του άρθρου 2 της εν λόγω απόφασης, ορίζει ότι «2. Απαγορεύεται η συγκέντρωση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες εκθέσεις, αγορές, θεάματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και η διοργάνωση εκθέσεων και διαγωνισμών αυτών σε υπαίθριους και ελεύθερους χώρους».

β) η παρ. 4 του άρθρου 3 ορίζει ότι «Απαγορεύεται η διάθεση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οποιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές. Η διάθεση πουλερικών και πτηνών κατ’ οίκον επιτρέπεται μετά από σύντομη στάση του οχήματος μεταφοράς τους και επί χρόνο αναγκαίο για την εκφόρτωσή τους και διενεργείται υπό τις προϋποθέσεις βιοασφάλειας του παρόντος άρθρου».

γ) η παρ. 7 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι « Όταν κατά τους ελέγχους της παρ. 3 του παρόντος διαπιστώνεται απουσία αποδεικτικών στοιχείων ή εμφανή στοιχεία μη διενεργηθείσας απολύμανσης σύμφωνα με το άρθρο 15 του π.δ/τος 211/1992 (Α΄ 100), η μεταφορά απαγορεύεται και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις».

 

3)Ειδικότερα επισημαίνουμε α) την ευθύνη των ιδιοκτητών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων ή νόμιμων εκπροσώπων τους  οι οποίοι εκτός της υποχρεωτικής τήρησης των κανόνων βιοασφάλειας , υγείας  και ευζωϊας του εκτρεφόμενου πτηνοτροφικού κεφαλαίου τους, οφείλουν να συμμορφώνονται  και με  τους κανόνες της νόμιμης εμπορίας και διακίνησης  των πουλερικών τους προς κάθε υποψήφιο αγοραστή  και  β)  την ευθύνη της τήρησης των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων μεταφοράς διακίνησης και διάθεσης των  ζωντανών πουλερικών των εμπλεκομένων , στις δραστηριότητες αυτές, προσώπων ( π.χ .  υγειονομικές απαιτήσεις οχημάτων μεταφοράς,  δελτία καταγραφής μεταφερόμενων πουλερικών,  προβλεπόμενα κτηνιατρικά συνοδευτικά πιστοποιητικά κ. α).

 

4)α.Πέραν της κτηνιατρικής υγειονομικής πλευράς, υφίσταται και η πλευρά της παραβίασης των διατάξεων περί προστασίας και ευζωϊας των ζώων. Οι συνθήκες διατήρησης και πώλησης των πουλερικών, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων για το είδος τους και την ηλικία τους, συνθηκών διαβίωσης (κατάλληλη θερμοκρασία, φωτισμός, χορήγηση τροφής και νερού, προστασία από αντίξοες καιρικές συνθήκες κ.λ.π.), συνιστούν ταλαιπωρία και παράβαση της εν λόγω νομοθεσίας και επισύρουν τις ποινές  που προβλέπονται στο άρθρο 8 του  Νόμου 1197/81(Α′ 240) «Περί προστασίας των ζώων», με την αποστολή  στον τοπικό Εισαγγελέα της έκθεσης ελέγχου με τα ευρήματα του ελέγχου προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των ποινικών κυρώσεων .

 

β. Εξάλλου, η μεταφορά των πουλερικών  πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με την ΚΥΑ 314754/2009(Β,2025) που αφορά τα εκτελεστικά μέτρα  για την εφαρμογή του Κανονισμού 1/2005(για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά), όσον αφορά την αδειοδότηση του μεταφορέα, την έγκριση καταλληλότητας του οχήματος, τις πρακτικές μεταφοράς κ.λ.π.. Σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 της εν λόγω ΚΥΑ.

 

5)Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες προϋποθέσεις και απαγορεύσεις προκύπτουν μόνο από πλευράς της κτηνιατρικής νομοθεσίας, ενώ στα θέματα της διακίνησης πουλερικών μπορεί να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις εκτός της εν λόγω νομοθεσίας (π.χ. άδειες λιανοπωλητών).

 

6)Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε στα πλαίσια των πραγματοποιούμενων ελέγχων, για την εφαρμογή της ισχύουσας  νομοθεσίας, να:  

 

α) προβείτε  σε στοχευμένους επισήμους ελέγχους σε  εκτροφές και οχήματα διακίνησης πουλερικών της  περιοχής δικαιοδοσίας σας, προκείμενου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης  με τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και την ευζωία των ζώων αυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων όπου απαιτείται.

 

β) να ενημερώσετε άμεσα, εκ νέου,  τους εκτροφείς και μεταφορείς πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και ειδικότερα για την μέριμνα τήρησης των προβλεπόμενων στοιχείων τεκμηρίωσης και ιχνηλασιμότητας των μετακινούμενων πουλερικών καθώς και τις συνέπειες που επισύρει η μη συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία αυτή .   

 

γ)ζητήσετε την συνδρομή των  αστυνομικών , δημοτικών κλπ. αρχών των περιοχών σας, προκειμένου να εντείνουν τους ελέγχους που διενεργούν, σε σημεία πώλησης πουλερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διατάξεις και να επιβάλουν στους παραβάτες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, με την εκκίνηση των ανάλογων διαδικασιών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ                    Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ                                              Κ..Α.ΦΕ.

Σ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗΣ                                        Χ. ΔΗΛΕ

 

 

Με email                                                                                                

 

Π.Δ.

Για ενέργεια

1)Περιφέρειες Χώρας

Δ/νσεις Κτηνιατρικής

 

2)Περιφ. Ενότητες Χώρας

Δ/νσεις Αγροτικής

Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Τμήματα Κτηνιατρικής

Για ενημέρωση

1)Γραφείο Υπουργού

κυρίου Αθανάσιου Τσαυτάρη

2)Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

Κυρίου Μάξιμου Χαρακόπουλου

3)Εισαγγελέα Πρωτοδικών

Αρμόδια για την προστασία των ζώων

κυρία Αθηνά Θεοδωροπούλου

4)Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

κύριο Λέανδρο Ρακιντζή

5) Πανελλαδική και Περιβαλλοντική   Ομοσπονδία

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *