Προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Κατά παντός υπευθύνου

Της Αναστασίας Πρωτόγερου, ιδιωτικού υπαλλήλου, προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου Καστοριάς
Καστοριά 12/03/2012

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3170/2003 και οι κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις και ν. 4039/2012 ) οι Δήμοι, ως έχοντες την ευθύνη για την επίβλεψη και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, υποχρεούνται να ιδρύσουν καταφύγια και να τα λειτουργούν σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και την εξασφάλιση της ευζωίας τους. Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού ο νόμος επιβάλλει την τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας σε σχέση με την περισυλλογή των ζώων, η οποία γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο συνεργείο του Δήμου και υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου, την εν συνεχεία μεταφορά τους στο κυνοκομείο, την υποβολή τους σε κτηνιατρική εξέταση, την θεραπεία τους, εάν πάσχουν από ιάσιμη ασθένεια ή τραυματισμό, τον αποπαρασιτισμό, τον εμβολιασμό, την στείρωσή τους και εν τέλει την υιοθεσία τους ή την επαναφοράστο φυσικό τους περιβάλλον. Πέραν αυτών, καθορίζονται εκ του νόμου οι προδιαγραφές ενός κυνοκομείου (κτίρια, εξοπλισμός, τήρηση βιβλίων κλπ) καθώς και τα άτομα που φέρουν την επιστημονική (κτηνίατρος) και διοικητική ευθύνη του χώρου και οι υποχρεώσεις τους (ν. 604/1977, πδ 463/1978 και εκδοθείσες κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις).
Είναι προφανές, αλλά και ορίζεται εκ του νόμου, ότι τα ζώα που φιλοξενούνται στα κυνοκομεία/καταφύγια, κατά τον χρόνο της παραμονής τους, θα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας στοργής και μεταχείρισης, να εξασφαλίζεται η υγεία και ευζωία τους και να αποφεύγεται οποιαδήποτε ενέργεια που κατατείνει στον βασανισμό, την κακοποίηση ή την θανάτωσή τους, πράξεις άλλωστε ποινικά κολάσιμες τόσο κατά τον ν. 1197/81 όσο και κατά τον νέο νόμο 4039/2012, ο οποίος χαρακτηρίζει πλέον τον βασανισμό και την κακοποίηση ως βαρύ πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια.

Από το έτος 2001 ο Δήμος Καστοριάς ίδρυσε δημοτικό κυνοκομείο στην περιοχή… Καστοριάς με σκοπό την διαχείριση του θέματος των αδέσποτων σκύλων της πόλης. Το κυνοκομείο αυτό λειτουργεί χωρίς άδεια αφού εξ αρχής υπήρξε διαρκής και μόνιμη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας καθόσον, ουδέποτε ορίστηκε κτηνίατρος υπεύθυνος για την φροντίδα των ζώων, ουδέποτε συνεστήθη συνεργείο περισυλλογής, ουδέποτε έγινε οποιοσδήποτε υγειονομικός έλεγχος του χώρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/ση Κτηνιατρικής), ουδέποτε τηρήθηκε μητρώο ζώων, ουδέποτε έγιναν στειρώσεις, εμβολιασμοί, αντίθετα υπάρχει συστηματική παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων, με συνέπεια πολλά από αυτά να πεθαίνουν από αρρώστιες, κανιβαλισμούς ακόμα και φόλες.

Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας του Δήμου, τα ζώα αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους και το δημοτικό κυνοκομείο μετατράπηκε σε πραγματικό κολαστήριο για τα ζώα, οπότε και αναγκάστηκα εγώ, ως φιλόζωη και Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Καστοριάς, να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου προκειμένου να τύχουν αυτά κάποιας φροντίδας. Επί χρόνια ανεβαίνω καθημερινά και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να τα ταΐσω, όποτε υπάρχει στον δρόμο πρόβλημα με κάποιο ζώο καλούν εμένα να κάνω την περισυλλογή, εγώ μεταφέρω ζώα άρρωστα για περίθαλψη, εμβολιασμούς και στειρώσεις σε ιδιώτη κτηνίατρο και με την οικονομική υποστήριξη από Γερμανικό φιλοζωικό σωματείο. Το μόνο που προσέφερε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας υπάλληλος για καθαριότητα του χώρου, κάποια ποσότητα τροφής και παλαιότερα κάποια φάρμακα.
Στον χώρο προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν συνολικά γύρω στα 130 σκυλιά υπό συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την ευζωία τους, από τα οποία τα 60 περίπου διαβιούν – κάποια επί χρόνια – μόνιμα έγκλειστα σε ακατάλληλα κλουβιά (τσιμεντένια που μπάζουν νερά, βρώμικα κλπ), ενώ τα υπόλοιπα 70 διαβιούν στην εξωτερική αυλή, όπου δεν έχουν κανένα σημείο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή κλπ) και περιφέρονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα κανιβαλισμού.
Συγκεκριμένα, παραμονές των Φώτων 2012 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 δύο ζώα κυριολεκτικά ξεσκίστηκαν και φαγώθηκαν από τα υπόλοιπα. Ένα μήνα μετά, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 βρέθηκε ξεσκισμένο άλλο σκυλί μέσα στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου ένα ακόμα ζώο δέχθηκε επίθεση από τα άλλα, ευτυχώς όταν έφτασα για να τα ταίσω το σκυλί ζούσε και φτιάχνοντας επί τόπου ένα αυτοσχέδιο έλκηθρο από χαρτοσακούλες σκυλοτροφής το κατέβασα στην πόλη μέσα από τα χιόνια. Στη συνέχεια στις 2 Μαρτίου βρήκαν φριχτό θάνατο από φόλα 7 σκυλιά μέσα στον περιφραγμένο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου.
Σημειωτέον ότι τα αδέσποτα κουτάβια, γύρω στα 30 (;) σήμερα, λόγω των ως άνω συνθηκών λειτουργίας και έλλειψης ασφαλούς χώρου υποδοχής τους στο δημοτικό κυνοκομείο, αναγκαστήκαμε μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου να τα συγκεντρώνουμε σε διαφορετικό χώρο. Μάλιστα ο Δήμος μας εφοδίαζε με ειδική τροφή για αυτά, όλως αιφνιδίως όμως, η νέα δημοτική αρχή σταμάτησε την σίτιση των κουταβιών τον Αύγουστο του 2011 και τα συντηρούμε πλέον με αποκλειστικά με δικές μας δαπάνες. Στις αρχές Μαρτίου, προφανώς τα ίδια αρρωστημένα μυαλά που δηλητηρίασαν τα ζώα του κυνοκομείου αλλά και πολλά αδέσποτα της πόλης, δηλητηρίασαν και 20 (;) από τα κουτάβια.

Επειδή όλη αυτή η παράνομη και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κυνοκομείο είναι σε πλήρη γνώση της σημερινής δημοτικής αρχής και ειδικότερα, τόσο του υπεύθυνου αντιδημάρχου Αλεξανδρου Τσαιρίδη, όσο και του Δημάρχου Καστοριάς, οι οποίοι αδιαφορούν πλήρως, συμπεριφορά που συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος και συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις. Μάλιστα ο ως άνω αντιδήμαρχος δήλωσε σε αντιπροσωπεία μελών του συλλόγου μας που τον επισκέφτηκε ,προκειμένου να διαθέσει για το κυνοκομείο χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε από τον Επίτροπο δήλωσε «σιγά μη δώσουμε για τα κοπρόσκυλα αυτά τα λεφτά».

Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Καστοριάς είναι άθλιες και καμιά μέριμνα για την καλή διαβίωση αυτών, ούτε για την διατήρηση της ευζωίας τους υπάρχει.
Επειδή ουδέποτε όρισε ο Δήμος υπεύθυνο κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας των ζώων και ευζωίας των ζώων που φιλοξενούνται σ’ αυτό.
Επειδή ουδέποτε συνεστήθη η εκ του νόμου 3170/2003 προβλεπόμενη 3μελής και ήδη 5μελής εκ του νέου νόμου 3049/2012 επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων, με συνέπεια την συνεχή ασυδοσία του Δήμου σε σχέση με τα ζώα του κυνοκομείου.
Επειδή η ως άνω εγκληματική συμπεριφορά και αδιαφορία των υπεύθυνων λειτουργίας του κυνοκομείου συνιστά το αδίκημα της κατ΄ εξακολούθηση κακοποίησης και του βασανισμού των ζώων και συνεπάγεται την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος τους.
Επειδή εκτός των υπευθύνων του Δήμου ευθύνη φέρει για πλημμελή έλεγχο και η Δ/ση Κτηνιατρικής Καστοριάς.

Επειδή τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, αλλά συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι εγκληματικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Επειδή, πέραν των όποιων ποινικών ευθυνών προκύψουν σε βάρος των υπευθύνων από την καταστρατήγηση της νομοθεσίας, έχετε την δυνατότητα κατά τον νέο νόμο 4039/2012 άρθρο 19 παρ. 2 να παρέμβετε και με επιτόπια αυτοψία να διαπιστώσετε τις συνθήκες που επικρατούν και με προσωρινή σας διάταξη να καθορίσετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο Δήμος και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επειδή σας καταθέτω και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τα καταγγελλόμενα.

Για τους λόγους αυτούς

Ζητώ

Την άμεση παρέμβασή σας και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται σε βάρος των ζώων του δημοτικού κυνοκομείου και τα οποία τιμωρούνται ιδιαίτερα αυστηρά από την ελληνική έννομη τάξη.

Φιλοζωικος Συλλόγος Καστοριάς
=================================================================================================

Προς
Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου
Γραφείο Προϊσταμένης

Το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού
Γραφείο Διοικητού

Κοινοποίηση: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Μόσχου Κορασίδη

Δήμο Αριστοτέλη
Γραφείο Δημάρχου κ. Χρήστου Πάχτα

Κοινότητα Ολυμπιάδας

Κυρία Εισαγγελεύ, κύριοι

Τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τα οποία αριθμούν περί τα 1.500.000 μέλη που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αγωνίζονται για τη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας, η οποία διασύρεται διεθνώς λόγω των συνεχών κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων συντροφιάς αλλά και παραγωγικών ζώων, καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αυξάνονται συνεχώς στην επικράτεια του Δήμου.
Μέλη των διοικητικών οργάνων των ομάδων μας δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από κατοίκους αλλά και κοινοτάρχες των χωριών του Δήμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή , όπως και για επιθέσεις που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους και ζητούν τη βοήθεια μας.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για τη στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.
Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.
Ο ισχυρισμός της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια δεν στέκουν, διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 4039/2012 που αν οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.
Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν γι αυτούς ένα έσοδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά για να προκύψει και αυτό το έσοδο προϋπόθεση αποτελεί η δραστηριοποίηση του Δήμου και η εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τη δική του ευθύνη.
Όσο για το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, αναρωτιόμαστε πια είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος όταν παρατηρούμε τη πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα
συντροφιάς και το βαθμό του εξευτελισμού της χώρας μας διεθνώς λόγω της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων. Αναρωτιόμαστε αν κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν λόγω της αδιαφορίας τους, ώστε να παραβλέπουν την ευθύνη τους σε τέτοιο βαθμό.
Βεβαίως ο Δήμος οφείλει να φροντίζει για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών του κι αυτό συνεπάγεται και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του. Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών του Δήμου από τα αδέσποτα με τη γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει τη λύση και για το λόγο ότι οι ποινές που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012 για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα το Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και εφ’ όσον ο Δήμος δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων.
Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες αλλά με λύπη μας σας αναφέρουμε πως η ηγεσία του Δήμου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με εκπροσώπους μας που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και να έχει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.
Καταγγέλλουμε ως εκ τούτου τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη Χρίστο Πάχτα και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαβαβάκη για παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και ζητάμε την κατά οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση σας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ελένη Γερνά
Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
ΤΚ 57014
Τηλ. 2376051318
Κιν. 6944383206
Email eleni.gerna@gmail.com

Παρακαλούμε η επιστολή μας να πρωτοκολληθεί

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *