και βεβαιως…  με τσιπ πάντα.
Αν ηδη το έχουμε βάλει ή έχουμε κάνει τα εμβόλια , αποπαρασίτωση κλπ ζητάμε ΠΑΝΤΑ τα χρήματα από τον μελλοντα κηδεμόνα.
Αν δεν τα έχουμε κάνει, πηγαινουμε μαζί , πριν πάρει το ζωάκι στο σπιτι του στον κτηνίατρο, τα κάνουμε και πληρώνει  ο κηδεμόνας.
Αν πει ο υποψηφιος κηδεμονας: δεν έχω χρηματα κλπ , δεν  πρέπει να του δίνουμε το ζώο.
Οταν κάποιος δεν έχει τα λίγα  αυτά χρήματα να αντεπεξέλθει, τότε  δεν είναι ένας υπεύθυνος  κηδεμόνας, με ο, τι αυτό συνεπάγεται.
 Από τα πιο βασικά στοιχεία για μια σωστή υιοθεσία μαζί με τον έλεγχο του σπιτιού , που θα μένει το  ζώο  .
Το καλύτερο, αν είναι ενήλικο  το ζώο είναι να του το δίνουμε πάντα στειρωμένο.
Αν είναι κουτάβι, μέσα στο συμβόλαιο υιοθεσίας να υπάρχει η δέσμευση του κηδεμόνα οτι θα το στειρώσει σε συνεργασία με τον σύλλογο, αν  αυτός  μπορεί να  εξασφαλίσει καλύτερη τιμή  στον κτηνίατρο το στειρώσει πιο οικονομικά, λόγω πρώην αδεσποτείας  του ζώου. 

Πηγή: Πώς θα δώσεις για υιοθεσία το ζωάκι που έσωσες

==================================================================================================

Το τελευταίο καιρό πολλοί μας ρωτούν ”γιατί δεν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι στα ραντεβού για την υιοθεσία του ζώου” ή ”γιατί μας το επέστρεψαν μετά από 6 μήνες”….?

Δυστυχώς,δεν ζούμε σ έναν ρόδινο κόσμο και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλούς σκοπούς.Ακόμα κι αν σας υπόσχονται ότι θα αγαπούν το ζώο,μην εκπλαγείτε όταν το δείτε δεμένο σε καμία κολώνα,να το έχουν εγκαταλείψει!

Η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στην χώρα μας είναι γεγονός.Γι αυτό,είναι κρίμα να κάνετε κόπο να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το ζωάκι που βρήκατε στο δρόμο και να το πάρει κάποιος που δε θα το φροντίζει σωστά ή θα το εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία!Ανθρωποι που ασχολούνται με τα αδέσποτα,έχουν να σας πουν πολλές και τρελλές ιστορίες…Απ το τι ζητά ο καθένας(”Να χει όρθια αυτιά”…) μέχρι το πώς το βρήκαν πεταμένο σε άλλη περιοχή.

Σ αυτό το άρθρο όσοι χαρίζετε ζώο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ”ελέγξετε” τον ενδιαφερόμενο,πώς να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εγκαταλείψει το ζώο και άλλες συμβουλές για μια σωστή υιοθεσία ζώου.

1. Ξεκινάμε με το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα:η συνέντευξη του υποψηφίου.

Όταν δέχεστε κάποιο τηλεφώνημα ή e-mail για το ζώο που χαρίζετε,ρωτήστε πρώτα απ’όλα σε ποιά περιοχή μένει ο ενδιαφερόμενος.Ενα κινητό τηλέφωνο μπορεί να καλεί ακόμα και από νησί.Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το πάτε εκεί και να δείτε το χώρο,δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση για την υιοθεσία.Αν σας πουν δε ”στείλτε το με ΚΤΕΛ”,θυμηθείτε ότι το ζώο δεν είναι εμπόρευμα!

Στη συνέχεια,κανονείστε να ξαναμιλήσετε κάποια ώρα που να είστε σπίτι,με την άνεση σας.Ζητήστε όνομα,καθώς και σταθερό & κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου.Πολλοί που παίρνουν με απόκρυψη,αρνούνται να δώσουν το τηλέφωνό τους,οπότε δεν ενδιαφέρονται και αληθινά να υιοθετήσουν ζώο!

2. Οι επόμενες σημαντικές ερωτήσεις είναι:

-Αν είναι εργαζόμενος/φοιτητής/άλλο & ποιές ώρες λείπει απ το σπίτι.

Αν δεν υπάρχει χρόνος,πώς πχ θα υιοθετήσει ένα κουτάβι 2 μηνών που απαιτεί προσοχή και φροντίδα?Θα μένει μόνο του 8 ώρες στο μπαλκόνι?

-Αν υπάρχουν παιδάκια & σύζυγος,πόσα άτομα γενικά & αν είναι όλα ενήμερα και συμφωνούν με την απόκτηση ζώου.

Περιπτώσεις που θέλουν άμεσα ένα ζώο για..δώρο στο παιδάκι τους που έχει γενέθλια ή αν δε το γνωρίζει η σύζυγος και είναι..έκπληξη,καλό θα είναι να αποφεύγονται.Αποδεδειγμένα,αυτές οι βιαστικές και απερίσκεπτες υιοθεσίες,οδηγούν σε επιστροφή του ζώου,μόλις περάσει ο ενθουσιασμός.Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες,τα χρήματα,το χρόνο και τον κόπο που απαιτεί ένα ζώο.

-Αν μένουν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Μπορεί ο νόμος 3170/2003-πλέον 4039/2012- να επιτρέπει 2 ζώα σε κάθε διαμέρισμα,δυστυχώς όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών που υποχρεώνουν ακόμα και σε υπογραφή συμβολαίου που έχει ως όρο να μην έχει ο ενοικιαστής ζώο.Οι δικηγόροι λένε ότι ο νόμος υπερισχύει οποιουδήποτε κανονισμού της πολυκατοικίας,δυστυχώς όμως αν δεν έχει ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για το ζώο,πολλές φορές απειλεί μετά με έξωση και λίγοι είναι διατεθιμένοι να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να κρατήσουν το ζωάκι τους.Επομένως,το επιστρέφουν!

Αν πάλι το ζώο προορίζεται για μονοκατοικία,καλό θα ήταν να υπάρχει σίγουρη περίφραξη,απ την οποία να μη μπορεί να βγει το σκυλί στο δρόμο.Οι δε γάτες,καλό θα ήταν να δίνονται μόνο για μέσα στο σπίτι,γιατί μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα από έναν κήπο.

Επίσης,σημαντικό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης και αν ναι,αν θα παιρναν μαζί το ζώο ή το θεωρούν βάρος!Πολλές αγγελίες στα ”χαρίζονται” αναφέρουν ως λόγο την μετακόμιση!Ενα ζώο είναι μέλος της οικογένειας.Δεν είναι πακέτο να δίνεται απο δω κι απο κει,επειδή μετακομίζει ο ιδιοκτήτητης σε μικρότερο σπίτι…

Κανονείστε να πάτε εσείς το ζώο στο νέο του σπίτι,για να δείτε το χώρο.

Πού θα μένει το ζώο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνονται απ τους ζωόφιλους όχι μόνο απαράδεκτες για ένα ζώο,αλλά και αντιβαίνουν το νόμο 3170/2003-πλέον 4039/2012-,σχετικά με το πώς και πού πρέπει να μένει και τι φροντίδα πρέπει να έχει φροντίδα ένα ζώο.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν ακόμα και…προνόμιο το να έχουν κτήμα,στο οποίο πηγαίνουν 1 φορά την εβδομάδα και έτσι θέλουν ένα σκύλο,φύλακα συνήθως,για εκεί.Ενας σκύλος έχει ανάγκη από συντροφιά,εκπαίδευση,επαφή με τους ανθρώπους και βόλτα,ακόμα κ αν έχει στη διάθεση του 5 στρέμματα.Αν θέλουν να διώξουν τους κλέφτες,ας πάρουν συναγερμό!Επίσης,σε τέτοιες περιπτώσεις,πολλές φορές,γείτονες ρίχνουν φόλα στα σκυλιά αυτά,τα οποία είναι 24 ώρες μόνα τους και συνηθίζουν να γαυγίζουν από βαρεμάρα!

Οταν σας ζητούν ζώο για κτήματα,ταράτσες,μπαλκόνια και οτιδήποτε άλλο,εκτός από μέσα στο σπίτι,καλό θα είναι να απορρίπτονται επίσης!Σίγουρα για ένα μεγαλόσωμο σκυλί,ένας κήπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος,αλλά να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι όλη μέρα πχ δεμένος για να μη καταστρέψει το..γκαζόν!Σκεφτείτε τι προσφέρετε εσείς στο ζώο τόσο καιρό και απαιτήστε το ίδιο να του προσφέρουν και αυτοί που θα το υιοθετήσουν.

-Αν θα πηγαίνει βόλτα.

Πολλοί απο μας που έχουμε σκυλιά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βγει βόλτα 2 ή και 3 φορές τη μέρα.Τόσο για τις ανάγκες του όσο και για άσκηση,παιχνίδι και κοινωνικοποίηση.

Και πάλι θα εκπλαγείτε όταν σας πάρουν ενδιαφερόμενοι που θα σας πουν ότι ”δε χρειάζεται βόλτα,έχουμε κήπο!” ή ”δουλεύουμε πολύ και δε τα βγάζουμε κάθε μέρα βόλτα!”Οταν όμως το σκυλί γίνει νευρικό,ανήσυχο,καταστρέφει πράγματα από τη βαρεμάρα του ή ακόμα και επιθετικό,θα σας το γυρίσουν πακέτο πίσω,ακόμα και αν φταίει το γεγονός ότι δεν ασχολιόντουσαν μαζί του,δε το πήγαιναν βόλτα και δεν το κοινωνικοποίησαν!!!

-Αν υπάρχουν άλλα ζώα.

Ρωτήστε πάντα αν υπάρχουν άλλα ζώα.Τόσο για να δείτε αν μπορούν να συμβιώσουν (πχ αν χαρίζετε έναν αρσενικό σκύλο που δε τα πάει καλά με άλλα αρσενικά,δε μπορεί να δοθεί σε σπίτι που έχει έναν αρσενικό ήδη.)αλλά και για το καυτό θέμα της στείρωσης.Αποψή μας είναι να στειρώνονται ΟΛΑ τα ημίαιμα ζώα,ανεξαιρέτως,εφόσον υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη χώρα μας και δεν πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό τους,ζευγαρώνοντας τα δικά μας ζώα. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για τα ”καθαρόαιμα” αφού κανείς ιδιώτης δεν είναι εκτροφέας αν το ζώο του δεν έχει εξετάσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχει κληρονομικές ασθένειες και ο ιδιοκτήτης άδεια εκτροφής.

Πολλοί δεν θεωρούν ότι τα αδέσποτα είναι πρόβλημά τους.Κι όμως. Ενας ανθρωπος που ζευγαρώνει το σκύλο του ή τη γάτα του χωρίς σκέψη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια ή τα γατάκια που θα προκύψουν,σπανίως κοιτά να τα δώσει σε ”καλά” σπίτια.Τα δίνει απο δω κι απο κει,κάποιο μάλιστα τα εγκαταλείπουν σε κούτες δίπλα στα σκουπίδια και…ο Θεός βοηθός!Φροντίστε να δίνετε λοιπόν στειρωμένο το ζώο ή αν είναι πολύ μικρό,να ρωτάτε αν το θέλουν για ζευγάρωμα και αν έχουν αντίρρηση με τη στείρωση του μελλοντικά.

Δεν υπάρχει νόημα να σώζετε ένα κουτάβι από τα χιλιάδες που υποφέρουν στο  δρόμο και να το δινετε σ ένα σπίτι, όπου κάποτε θα ζευγαρώσει και θα δημιουργήσει άλλα δέκα ημίαιμα σκυλιά….. που ή θα υιοθετηθούν και θα πάρουν τη θέση άλλων ημίαιμων απ το δρόμο ή θα εγκαταληφθούν, όπως συνηθίζεται! Τα τελευταία χρόνια και τα καθαρόαιμα ζώα είναι θύματα εγκαταλείψεων, κάτι που αποδεικνύει ότι οι γέννες ιδιωτών δημιουργούν αδέσποτα, ασχέτως ράτσας.

-Τέλος,ο νόμος σας εξασφαλίζει και μπορείτε να ζητάτε από τον ενδιαφερόμενο να υπογράφει μια Υπεύθυνη Δήλωση υιοθεσίας ζώου.

Πολύ χρήσιμο είναι να έχετε τοποθετήσει από πριν στο ζώο τηνυποχρεωτική από το νόμο 3170/2003 και πλέον από τον ν 4039/2012 για σκύλους και γάτες, ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) και όταν ο ενδιαφερόμενος τελικά υιοθετήσει το ζώο,να καταχωρείται η ταυτότητα στο όνομα αυτού,ως ιδιοκτήτη πλέον.Τόσο η Υπεύθυνη Δήλωση,όσο και το microchip,μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια αν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το ζώο και δεν σας ενημερώσει.Μπορεί να το βρει κάποιος άλλος,να διαβαστεί το microchip κλπ…Ο νόμος τιμωρεί την εγκατάλειψη ζώου,ας μη το ξεχνάμε!

Επίσης,φροντίστε να έχετε επικοινωνία με την οικογένεια του ζώου,τόσο για να δείτε αν είναι όλα καλά,αλλά και για να βοηθάτε σε τυχόν απορίες που έχουν για το μεγάλωμά του!

Προσοχή λοιπόν στις υιοθεσίες και εύχομαστε με σωστές κινήσεις,να καταφέρουμε να πάνε όλα τα ζώα σε καλές οικογένειες και να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που υποφέρουν στους δρόμους!

Πηγή: adespoto.gr

ΚΑΛΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ!

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *