Σε αθλιοτάτη κατάσταση βρίσκεται το “καταφύγιο” αδέσποτων που λειτουργεί λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο.

Συνολικά 15 σκυλιά έχουν κατασπαραχθεί από αγέλη άγριων σκύλων εδώ και δύο μήνες, όπως τόνισε η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης «Ζωφόρος» και γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Μαρία Χουστουλάκη.

Όσοι θέλουν να τα ξεφορτωθούν τα πετούν από ψηλά, με αποτέλεσμα να σπάνε πόδια κεφάλια και παράλληλα να κατασπαράσσονται από την αγέλη. Από τα 45 έχουν μείνει 24 και όλα τα άλλα έχουν κατασπαραχθεί σε βάθος χρόνου ή έχουν αρρωστήσει, ενώ μόνο τρία έχουν υιοθετηθεί.

Αν και ο χώρος πλέον παρακολουθείται και η εγκατάλειψη είναι ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης ένα έτος και πρόστιμο 5 χιλιάδες ευρώ, το ζητούμενο είναι «να αδειάσει ο χώρος με φιλοξενίες και υιοθεσίες και να αντικατασταθεί με ένα δημοτικό κτηνιατρείο». Η κ. Χουστουλάκη μάλιστα προέτρεψε τον κόσμο που επιθυμεί να υιοθετήσει νόμιμα (με τσιπάκι, βιβλιάριο και συμβόλαιο) ό,τι μπορεί, να σπεύσει.

Για το όλο ζήτημα τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην περιοχή κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, όπου διαπίστωσε πως όντως οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκεί είναι εξαιρετικά κακές. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι κάτοικοι πετούν τα ανεπιθύμητα κατοικίδιά τους μέσα στο χώρο αυτό, με αποτέλεσμα τον τραγικό τους θάνατο.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας είχαν διαδοχικές ολιγόλεπτες συναντήσεις με εθελοντές, αλλά και με μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου, με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Ζερβό, καθώς και με τον αστυνομικό διευθυντή του νομού Λασιθίου ταξίαρχο κ. Περράκη.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν το κλείσιμο του “καταφυγίου” άμεσα μέσω φιλοξενιών και υιοθεσιών και η ανακούφιση των εκεί ζώων μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, αλλά και η επανατοποθέτηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη δράση των φιλόζωων, της Αστυνομίας και του Δήμου.

Στο δήμαρχο τέθηκαν εκ μέρους της Ομοσπονδίας θέματα όπως η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, η συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους για τη στείρωση των ζώων, δράσεις ενημέρωσης του κόσμου, διαδραστικά προγράμματα στα σχολεία γύρω από τη σχέση μας με τα ζώα, επέκταση της σύμβασης του Δήμου με τοπικό κτηνίατρο που να αφορά στην παροχή βοήθειας στα τραυματισμένα και άρρωστα ζώα και, τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση του δημάρχου για τη δημιουργία χώρου όπου θα οδηγούνται τα αδέσποτα προκειμένου να στειρωθούν και στη συνέχεια, αν δεν υιοθετηθούν, να επανεντάσσονται βάσει της νομοθεσίας.

Ενημερωτικό σεμινάριο προς αστυνομικούς…

Η συζήτηση με τον αστυνομικό διευθυντή περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα αυτεπάγγελτων δράσεων των αστυνομικών σε θέματα κακοποίησης ζώων, γύρω από την απροθυμία μερίδας αστυνομικών να αντιληφθούν την έννοια της παθητικής κακοποίησης και την αναγκαιότητα έκδοσης εγκυκλίου γύρω από τα θέματα αυτά.

Συμφωνήθηκε επίσης να ξαναγίνει το ενημερωτικό σεμινάριο προς τους αστυνομικούς με έμφαση στα θέματα της παθητικής κακοποίησης, ενώ προτάθηκε από τον ίδιο η συνδιοργάνωση επιστημονικών ημερίδων στις κεντρικές πόλεις του νομού Λασιθίου με θέματα που αφορούν στα ζώα και που συντελούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Πηγή: neakriti.gr

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *