ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΝ ΤΟ ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ Τελευταία Ενημέρωση Αυγ 8, 2019

Μαρία Χουστουλάκη
Η Μαρία Χουστουλάκη παραλαμβάνει το βιβλίο από τον συγγραφέα του ,για λογαριασμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Κάθε λόγο να είναι ευτυχής έχει ο Αστυνομικός Διευθυντής Νίκος Χρυσάκης (υπηρετεί στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου) αφού το βιβλίο του «Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη» πήρε σάρκα και οστά, με την ελπίδα ότι το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελέσει χρήσιμο  οδηγό για όλους τους ένστολους της χώρας.  Διπλά ευτυχείς μπορούν να αισθάνονται και όλοι οι φιλόζωοι και ήδη η υποδοχή του βιβλίου είναι θερμότατη. Μάλιστα η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρει ότι «η ΠΦΠΟ  προλογίζει  και στηρίζει ένθερμα το βιβλίο του , το οποίο ήδη μέσω της ΕΛ.ΑΣ και βεβαίως δωρεάν βρίσκεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας , πολύτιμος σύμβουλος για όλους τους ένστολους συναδέλφους του», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι πανευρωπαϊκά πρωτότυπη.

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Το εξώφυλλο του βιβλίου

«Το βιβλίο περιλαμβάνει όλη την ελληνική νομοθεσία για τα ζώα , είναι γραμμένο κατά τρόπο πολύ εύληπτο, παραστατικό και συνάμα επιστημονικό. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η έμπνευση και η ενασχόληση του κ. Χρυσάκη με το φιλοζωικό γίγνεσθαι, όπως ο ίδιος λέει, ήταν η Ομοσπονδία μας, οι αγώνες της  και οι εθελοντές της, όπως τους γνώρισε μέσα από τις παρουσιάσεις εδώ και χρόνια  στα αστυνομικά τμήματα της Κρήτης και όλης της Ελλάδας της κείμενης νομοθεσίας για τα ζώα. Το βιβλίο δεν αρκείται στην απαρίθμηση νόμων, έχει πολλά παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά κακοποίησης ζώων,  αποφάσεις δικαστηρίων, πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων  αλλά κυρίως παίρνει θέση στο μείζον ζήτημα της εγγενούς αυταξίας των ζώων, όπως αυτή περιγράφεται στα βιβλία μεγάλων φιλοσόφων για τα δικαιώματα των ζώων». Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΠΦΠΟ  «προσδοκά κι άλλοι αστυνομικοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του με πρωτοβουλίες γύρω από την υπόθεση των ζώων και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να στηρίξει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αυτή γιατί πραγματικά είναι ρηξικέλευθη».

Όπως έχουμε γράψει, ο κ. Χρυσάκης είναι ένας αξιωματικός που έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο, διαθέτει φοβερές γνώσεις αλλά και ευαισθησίες. Ήταν χρόνια πριν όταν ο κ. Χρυσάκης «διέγνωσε» ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει σε βάθος χρόνου οπότε και ένιωσε την ανάγκη να το προσεγγίσει εγκληματολογικά. Και σήμερα δικαιώνεται. Όπως εξομολογείται, η ενασχόληση του με το συγκεκριμένο θέμα, τον άλλαξε ως άνθρωπο, άλλαξε την οπτική του για τη ζωή και την καθημερινότητα.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στη «γλώσσα» του αστυνομικού προκειμένου να τον κάνει κοινωνό του και να του δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθεί και να διαχειριστεί το κάθε περιστατικό που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να εγκλωβίζεται σε κενά και ασάφειες.

Μέσα από το βιβλίο αυτό ο αστυνομικός μπαίνει ουσιαστικά στην διαδικασία της εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο διατάξεων και ερμηνειών όσο και νοοτροπίας. Θα έχει δηλαδή έναν «μπούσουλα» αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει αφού θα έχει άμεση πρόσβαση στο γνωστικό αντικείμενο, παράλληλα όλο αυτό θα ενδυναμώσει τα αντανακλαστικά των φιλοζωικών ανησυχιών του.

Το βιβλίο θα παρέχεται δωρεάν και ο συγγραφέας ευελπιστεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο πρακτικό οδηγό που θα εξελίξει τους αστυνομικούς στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τα ζώα δεν είναι πράγματα. Είναι πλάσματα που έχουν συναισθήματα».

πηγη :ΠΑΤΡΙΣ WWW.PATRIS.GR

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *