Είναι μία από τις παράπλευρες συνέπειες της κρίσης, με ανυπολόγιστες προεκτάσεις: Σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια φτάνοντας πλέον τα τρία εκατομμύρια, αριθμός που σηματοδοτεί 50% αύξηση σε σχέση με το 2011. Κάπως έτσι βρίσκει τη χώρα η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία εφαρμόζει προγράμματα περισυλλογής και περίθαλψης αδέσποτων ζώων, ενώ «τρέχει» και πρόγραμμα υιοθεσίας

Στην πλειονότητά τους είναι κατοικίδια που βρέθηκαν στον δρόμο, σε παραλίες ή σε δάση εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτοί δεν μπορούσαν πλέον να τα συντηρήσουν. Θορυβημένοι από το γεγονός, ομάδα Αγγλων κτηνιάτρων που εργάζονται σε μία από τις ακριβότερες κλινικές του Λονδίνου, ήρθαν πριν από μερικές ημέρες στην Ηλεία για να βοηθήσουν στη στείρωση αδέσποτων ζώων ενώ Γερμανοί κτηνίατροι μετέβησαν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου συνέδραμαν τις τοπικές Αρχές.

Το ταξίδι των Αγγλων γιατρών καλύφθηκε μέσω καμπάνιας από χορηγίες πελατών τους που ευαισθητοποιήθηκαν ενώ το θέμα έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Αγγλία μέσω ρεπορτάζ του BBC -το οποίο βιντεοσκόπησε την επίσκεψη- και της «Daily Telegraph».

Πρωτοβουλία

Ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια φτάνοντας πλέον τα τρία εκατομμύρια, αριθμός που σηματοδοτεί 50% αύξηση σε σχέση με το 2011

Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι, όταν κάτοικος Λονδίνου που διατηρεί εξοχικό στα Λεχαινά, έμεινε άναυδος από την εικόνα που αντίκρισε στην περιοχή: Δεκάδες αδέσποτοι σκύλοι τριγύριζαν στις παραλίες, πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι και άρρωστοι. Απευθύνθηκε στην τοπική κτηνίατρο κα Παν. Τσάγκου, γνωστή για το επιστημονικό και φιλοζωικό της έργο, η οποία του εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο ο φιλόζωος κύριος ενημέρωσε τη London Vet Clinic και οι γιατροί της με επικεφαλής τον Dr Hugo Richardson ανέλαβαν δράση. Ανήρτησαν στην ιστοσελίδα τους κείμενο με το οποίο περιέγραφαν την κατάσταση στην Ελλάδα και εξηγούσαν ότι σχεδιάζουν ένα ταξίδι για να βοηθήσουν τα αδέσποτα. Ετσι συγκέντρωσαν δωρεές. Η κα Τσάγκου λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Αγγλων και του Δήμου Ανδραβίδας, ο οποίος είχε την ευθύνη του προγράμματος. «Παραχώρησα το ιατρείο μου, εργάστηκα κι εγώ μαζί τους και έτσι στις 3 Σεπτέμβρη έφτασαν χειρουργοί και νοσοκόμοι στα Λεχαινά μαζί με συνεργείο του BBC», λέει η κυρία Τσάγκου.

«Τους εξήγησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που μετά βίας ταΐζουν τα παιδιά τους, οπότε για τα σκυλιά δεν υπάρχει καν σκέψη… Τελικά στείρωσαν 67 ζώα. Δούλεψαν σε πολύ κακές συνθήκες, σκεφτείτε ότι τα σκυλιά αιμορραγούσαν, ήταν σε άθλια κατάσταση, γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια. Κι όμως αυτοί οι γιατροί δεν διαμαρτυρήθηκαν καθόλου, παρότι έφυγαν με τα πόδια και τα χέρια καταματωμένα και σκεφτείτε ότι δουλεύουν σε μία κλινική στην οποία η εισαγωγή ζώου μόνο για εξέταση κοστίζει 450 λίρες…».

Ο αντιδήμαρχος Aνδραβίδας κ. Ανδρέας Μίγκος μιλά για το θέμα των αδέσποτων ζώων στην κάμερα του BBC και τη δημοσιογράφο Emilia Rose Papadopoulos

Ο Dr Richardson, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακό στο Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής και με μεγάλη εμπειρία στην άγρια ζωή, λέει στο «Εθνος»: «Καθημερινά στειρώναμε 10-12 σκυλιά. Διαπιστώσαμε το πόσο αυτά τα ζώα είχαν υποφέρει. Το πιο σοκαριστικό ήταν ότι παρ’ όλ’ αυτά ήταν τόσο φιλικά. Ολα ήθελαν να μας πιάσουν το χέρι και να παίξουμε».

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Το ταξίδι των Αγγλων γιατρών καλύφθηκε μέσω καμπάνιας από χορηγίες πελατών τους που ευαισθητοποιήθηκαν, ενώ το θέμα έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Αγγλία μέσω ρεπορτάζ του BBC και της «Daily Telegraph»

Ο Dr Richardson κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ελληνες. Ομως οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να δράσουν. Ο σοβαρότερος κίνδυνος που απειλεί την ανθρώπινη υγεία είναι η λύσσα. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει λύσσα αλλά κατά την προσωπική μου άποψη είναι θέμα χρόνου η αύξηση των περιστατικών. Πολλοί αδέσποτοι σκύλοι έχουν καλαζάρ το οποίο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω τσιμπήματος εντόμων ενώ τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι προκαλούν σειρά ασθενειών. Είναι ταχύτερο, ευκολότερο και μακράν οικονομικότερο το να παρέμβουν οι Αρχές ώστε να λύσουν το πρόβλημα τώρα, παρά να το αφήνουν στην άκρη και σε μερικά χρόνια να έρθουν αντιμέτωποι με έναν πληθυσμό 5 ή 10 εκατ. αδέσποτων ζώων…».

Φιλοζωϊκή ομοσπονδία: Πετούν στον δρόμο τα ζώα με την πρώτη δυσκολία

Η κτηνίατρος Παναγιώτα Τσάγκου ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Αγγλων και του Δήμου Ανδραβίδας. Παραχώρησε το ιατρείο της ώστε να γίνουν οι απαραίτητες στειρώσεις

«Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουμε μια τεράστια έκρηξη του προβλήματος. Οι άνθρωποι δεν στειρώνουν τα ζώα τους, δεν τα πάνε στον κτηνίατρο, δεν φλιτάρουν. Μόλις αντιμετωπίσουν δυσκολία ή βαρεθούν το ζώο, δεν σκέφτονται ότι πρόκειται για μέλος της οικογένειας, το πετούν στον δρόμο. Ετσι σήμερα έχουμε τρία εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γάτες στην Ελλάδα. Τα εγκαταλελειμμένα ζώα είναι σχεδόν στο σύνολό τους πρώην δεσποζόμενα, αφού δεν υπάρχει αδέσποτο που να ζει περισσότερο από τρεις μήνες στους δρόμους.

Κανένας έλεγχος
Η αστυνομία δεν ελέγχει αν τα κατοικίδια φέρουν το υποχρεωτικό τσιπάκι -ώστε να τιμωρείται με πρόστιμο όποιος τα εγκαταλείπει- και οι δήμοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Γι’ αυτό σε πρώτη φάση εμείς δίνουμε προτεραιότητα στη στείρωση και την αποπαρασίτωση ζώων που βρίσκονται σε σπίτια», εξηγεί η κυρία Μαρία Χουστουλάκη, γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

«Η ευθύνη, άλλωστε, για τη στείρωση των αδέσποτων ανήκει στους δήμους. Αρκετοί κρύβονται πίσω από τις οικονομικές δυσκολίες, όμως τα πάντα μπορούν να γίνουν και χωρίς χρήματα:

Πριν από μερικές ημέρες τρεις Γερμανοί κτηνίατροι που ήρθαν προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας μαζί με 20 εθελοντές στείρωσαν στις Σέρρες και τη Δράμα 764 αδέσποτα ζώα. Στα Χανιά συμβληθήκαμε με κτηνιάτρους οι οποίοι αναλαμβάνουν δωρεάν τη στείρωση ζώων που τα έχουν άνθρωποι με αναπηρίες ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Και αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα…».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SV. VOLZHANINA – J. DAWSON – Χ. ΓΚΙΚΑΣ

 

Πηγή: ethnos.gr

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *