ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο)

&

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

 

Email: info@pfpo.gr

Ιστοσελίδα: http://www.pfpo.gr

Facebook: https://www.facebook.com/pfpomospondia

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 Ημερομηνια: 22/07/2015

 Αριθμοσ πρωτοκολλου: 0644/15

Προς:Γενική Διεύθυνση Αστυνόμευσης Λιμένων

 

  • Υπόψιν Πλωτάρχη Σμυρνή

 Θέμα:     Διοικητικό πρόστιμο για παραμονή κατοικίδιου ζώου σε παραλία

Αξιότιμοι κύριοι

Στην Ομοσπονδία μας απευθύνθηκε η κυρία Τ Δ, κάτοικος Π, ώστε να διαμαρτυρηθεί για πρόστιμο που την επεβλήθη στις 14 Ιουλίου στον Οτζιά Κέας όπου έκανε μπάνιο με τον σκύλο της, παρά του ότι τον απομάκρυνε από την θάλασσα μετά από διαμαρτυρία άλλου λουομένου. Όλα τα ανωτέρω συνέβησαν σε απομακρυσμένη περιοχή και όχι σε κάποια πολυσύχναστη παραλία.

Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και τρία και πλέον χρόνια, έχουμε καταθέσει στην υπηρεσία σας τις ενστάσεις μας για την αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη με την Εθνική Νομοθεσία εγκύκλιο στην οποία βασίζονται τα Λιμενικά Όργανα για την επιβολή κυρώσεων αλλά και την απομάκρυνση ιδιοκτητών σκύλων από την παραλία.

Να υπενθυμίσουμε για ακόμα μία φορά ότι το άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970, ορίζει τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ήτοι θαλάσσια περιοχή, λιμένες και χερσαίες ζώνες λιμένων αλλά σε καμία περίπτωση τις παραλίες, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι παραλίες δε, αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές.

Κατά τα ως άνω, η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 δεν έχει καμία ισχύ για τις παραλίες και άρα η απομάκρυνση ανθρώπων με κατοικίδια από αυτές και η απόδοση προστίμου αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το εκάστοτε όργανο ελέγχου που την επιβάλει.

Η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, περιορίζεται αυτόματα στο αν τελικά επιτρέπεται το κατοικίδιο να κολυμπά ή όχι.

Στην προκειμένη περίπτωση αφενός το ζώο απομακρύνθηκε από την θάλασσα αφετέρου, το όργανο ελέγχου δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει παράβαση, αφού όταν κατέφθασε στο σημείο, ο σκύλος σύμφωνα με την κυρία Δ, βρισκόταν δεμένος στην παραλία.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως:

α) Διατάξετε άμεσα την απομάκρυνση των πινακίδων που απαγορεύουν την πρόσβαση και την παραμονή κατοικίδιων ζώων όχι μόνο από την εν λόγω παραλία, αλλά και από ολόκληρο το νησί της Κέας.

β) Διαγράψετε το πρόστιμο που επεβλήθη στην κυρία Δ καθώς η ίδια φρόντισε να τηρήσει τον Νόμο στο ακέραιο.

Σας ενημερώνουμε ότι η ομοσπονδία μας θα στηρίξει σε κάθε περίπτωση την κυρία Δ αν η ίδια αποφασίσει να κινηθεί εναντίον των Λιμενικών οργάνων που έπραξαν κατά παράβαση καθήκοντος και αφενός της επέβαλαν την απομάκρυνση από την παραλία, αφετέρου της επέβαλαν πρόστιμο για παράβαση που δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν – πολλώ δε μάλλον όταν αυτό έγινε σε περιοχή που δεν είχαν αρμοδιότητα.

Με εκτίμηση

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία)

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *