2016 – Απολογισμός  Ζωφόρος Κρήτης

Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της…

Το 2016 δεχτήκαμε περισσότερες από 300 κλήσεις για διασώσεις, απεγκλωβισμούς, τραυματισμούς, κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις-τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς και πανω από 100 για τραυματισμένα η δηλητηριασμένα πουλιά (  γεράκια ,όρνεα , κουκουβάγιες κλπ)

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Η Ζωφόρος Κρήτης ,μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) ,συμμετείχε και φέτος ενεργά με μέλη και εθελοντές της στις παρακάτω δράσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.

 

 1. Στο Δήμο Ηρακλείου μετά από προσπάθεια, επιμονή και υπομονή ξεκίνησαν, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και το 2017, προγράμματα δωρεάν στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνιάτρους, οι οποίοι συνεργάζονται με την Ομοσπονδία.
 2. Μεγάλη προσπάθεια αλλά χωρίς αποτέλεσμα για την υλοποίηση της παραπάνω δράσης έγινε κ στο Δήμο Μαλεβιζίου ,λόγω μη εξεύρεσης χώρου για αδειοδότηση δημοτικού κτηνιατρείου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής
 3. Στειρώθηκαν 80 αδέσποτα στους ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης, με την συνδρομή φιλόζωων εθελοντών και μελών μας . Το κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα ήταν το χαμηλό εισόδημα των κηδεμόνων και στειρώθηκαν πάνω από 30 σκύλοι συντροφιάς οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Tο κόστος της σήμανσης επιβαρύνθηκε ο κηδεμόνας.

4.Και επειδή η Παιδεία δημιουργεί τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον,πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικη ενημερωση  ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΗΤΗ μέσω του εγκεκριμένου για το 2016-17 από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματος σε 60 εκπαιδευτικους νηπιαγωγους κ δασκαλους.

 1. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχη μας στα Χανιά Ημερίδα με τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές με την μαζική συμμετοχή των αξιωματικών των αστυνομικών τμημάτων του νομού Χανίων, αλλά και τοπικών παραγόντων, βουλευτών και απλού κόσμου.
 1. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ηγεσία του Δήμου Μαλεβιζίου για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
 2. Πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εθελοντών μας και έντυπου δικού μας υλικού ενημέρωσης, έλεγχοι και έγινε ταυτόχρονα ενημέρωση του κόσμου από μικτά κλιμάκια του Δήμου Ηρακλείου, της Αστυνομίας ,της Δημοτικής Αστυνομίας,φιλοζωικών και μελών του συλλόγου μας για την σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου μας ενώ στα τοπικά κανάλια προβλήθηκε σχετικό ενημερωτικό σποτ

Συνεργαστήκαμε με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για θέματα καταγραφής & κακοποίησης ζώων κατοικίδιων αλλά κ παραγωγικών

 1. Καθ’ όλη τη χρονιά προβάλλονταν ενημερωτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα μέσα εθνικής εμβέλειας κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΣΡ, τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας γύρω από ποικίλα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, η εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, της εγκατάλειψης ,η ευθύνη της ΕΛΑΣ κ Εισαγγελιών κλπ.

https://www.youtube.com/watch?v=NHN-Uyrh3Lw

 1. Ο Σύλλογος συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει στην 5μελη επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.
 2. Και οι δυο φορείς ασκήσαμε και ασκούμε συνεχή πίεση για την έναρξη λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου Μαλεβιζιου.
 1. Υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις μας στα δελτία ειδήσεων των κρητικών καναλιών και στα τοπικά ραδιόφωνα.
 2. Συνεχής αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
 3. Συνάντηση της Ομοσπονδίας με την παρουσία του Συλλόγου μας ,με τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ.Τέρενς Κουίκ με δική του πρωτοβουλία για τα προβλήματα της Κρήτης.

Ταυτόχρονα ο σύλλογος υλοποίησε μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων με τους εθελοντές–μέλη μας αλλά και την πολύτιμη αρωγή φιλόζωων που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις μας για βοήθεια -άλλοτε οικονομική, άλλοτε με την προσφορά φιλοξενίας- ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερα ζώα.

 1. Κατατέθηκαν 23 καταγγελίες για ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώων, παράβαση συνθηκών ευζωίας κλπ, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν επώνυμες, αποδεικνύοντας ότι πλέον η φιλοζωία δεν είναι ταμπού και ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αναφέρουν τα κακώς κείμενα στις αρμόδιες αρχές, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για πέντε περιπτώσεις από αυτές κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε με 37 καταγγελίες για κακοποιήσεις δεσποζόμενων ζώων από τους κηδεμόνες, που δεν έφτασαν στα δικαστήρια, αφού οι κηδεμόνες πείστηκαν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Έγιναν 13 απεγκλωβισμοί και διασώσεις ζώων συντροφιάς – πολλές δε από αυτές με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων φορέων.

Το 2016 κληθήκαμε να καταθέσουμε σε 20 ποινικές δίκες για κακοποιήσεις ζώων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ως μάρτυρες κατηγορίας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων,

 1. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις από μέλη του συλλόγου μας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης
 2. Συμμετοχή του συλλόγου μας στον Παγκρήτιο σχολικό διαγωνισμό της Ομοσπονδίας μας «Καλοκαιρινές εμπειρίες με ζώα»

 

18.Θετικός εκπαιδευτής- με την προτροπή μας- , επισκέφτηκε πολλές οικογένειες που υιοθέτησαν αδέσποτα και πρόσφερε δωρεάν μαθήματα θετικής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των ζώων.

19.Καθημερινά σιτίζουμε συστηματικά περίπου 130 αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ αγοράζουμε τροφές και φάρμακα για τη σίτιση δεσποζόμενων ζώων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα φιλοξενούμε και έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία 5 ζώων με λεισμανίωση, ενώ το σύνολο των ζώων που φιλοξενούνται από μέλη μας, ξεπερνούν τα 100.

20.O σύλλογός μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υιοθεσίας της Pedigree από το 2012, όπου για κάθε αδεσποτάκι που υιοθετείται μέσω του συλλόγου και τοποθετείται microchip, ο νέος κηδεμόνας δικαιούται 6 μήνες δωρεάν τροφή από την εταιρία.

Επίσης για το 2016 η εταιρία Royal Canin αλλά κ τα super market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ έδωσαν τροφή για τα αδέσποτα του νομού, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε.

21.Ανταποκριθήκαμε σε 54 περιστατικά τραυματισμένων ζώων, τα οποία περιέθαλψαν και φιλοξένησαν μέλη του συλλόγου μας, αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι με την οικονομική μας στήριξη, τα οποία προωθήθηκαν για υιοθεσίες.

Κάποια έχουν υιοθετηθεί ενώ κάποια φιλοξενούνται ακόμη από τα μέλη μας.

22.Υιοθετήθηκαν 38 ζώα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ βοηθήσαμε να υιοθετηθούν 3 ζώα που βρήκαν τουρίστες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών και τα πήραν στην πατρίδα τους, με τους οποίους έχουμε συνεχή επαφή.

23.Ενισχύθηκε η συνεργασία μας με τοπικούς κτηνιάτρους-οι οποίοι θα υλοποιήσουν πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων- για να συμβάλλουν στη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

24.Συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου για πραγματοποίηση events στο κέντρο της πόλης προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν  όλο κ περισσότεροι πολίτες για το θέμα των ζώων.

25.Είχαμε συναντήσεις με τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου καθώς και με άλλους φορείς προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την συνεχή εγκατάλειψη ζώων στους χώρους αυτούς και για να συζητηθούν οι λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται.

26.Συμμετέχουμε στη συνεργασία-σταθμό της Ομοσπονδίας μας, με τον πανευρωπαϊκό φιλοζωικό οργανισμό για τα άγρια ζώα BORN FREE FOUNDATION – ENDCAP.

27.Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσω εθελόντριας μας ασχοληθήκαμε με περιστέρια, γεράκια και άλλα ενδημικά πτηνά, ερπετά, αλλά και πέρδικες, στην αστυνομία για παραγωγικά ζώα, αμνοερίφια, αλλά και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των διάφορων ζώων σε pet shop της πόλης.

28.Μέσα από την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/zophoros.politismos.perivallon.zoofilia/?fref=ts & https://www.facebook.com/groups/89649295824/?fref=ts αλλά και από το site μας (www.zophoros.ga) υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών, χάρη στην οποία πολλά αδεσποτάκια βρήκαν φιλοξενία και υιοθεσία, ενώ βρέθηκαν περισσότερα από 10 ζώα που αναζητούσαν οι κηδεμόνες τους.

 

Ευχαριστούμε καταρχάς τους ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ & ΟΛΟΥΣ τους μεμονωμένους φιλόζωους για τη βοήθεια που προσφέρουν στα αδέσποτα, γιατί είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και κάθε βήμα προς την φιλοζωία είναι ένα βήμα που προάγει τον πολιτισμό μας.

Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είμαστε περισσότεροι για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερες δράσεις.

 

ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *