Εμπνευστική η ομιλία της Dame Dr. Jane Goodall και στο Ηράκλειο Κρήτης.Μία γυναίκα μύθος, που με τη δύναμη της προσωπικότητάς της έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο. Η Jane Goodall ξεχωρίζει μεταξύ των πολλών Βρετανών ακτιβιστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, εμπνεόμενοι από την ομορφιά αυτού του τόπου και τη σημασία της προάσπισής του. Η απήχηση του προγράμματος Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece αποδεικνύει ότι οι Έλληνες – και ιδιαίτερα οι νέοι – ενστερνίζονται το όραμά της.

Οργανώθηκε η κάθοδος της από  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης,την Περιφέρεια Κρήτης και το Jane Goodall Roots & Shoots Greece την 11/12/18 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης και φυσικα η ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ και η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ http://www.pfpo.gr ηταν εκει!.

“Έχουμε αυτόν τον πανέμορφο γαλάζιο και πράσινο πλανήτη και τον καταστρέφουμε”, επεσήμανε και ανέφερε: “Δεν είναι αργά να κάνουμε κάτι για αυτό. Αν μαζευτούμε, υπάρχει ένα παραθύρο για να μαζέψουμε αυτό που έχουμε κάνει. Καθένας έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει. Όλα είναι συνδεδεμένα στη ζωή. Για να κάνουμε κάτι καλύτερο για τα ζωα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Dr. Goodall τόνισε ότι συμφωνεί με την ρήση του Καζαντζάκη “να αλλάξεις μόνος σου τον κόσμο”.
“Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Και ο Γκάντι έχει πει ότι ο πλανήτης φθάνει για την.ανθρώπινη επιβίωση και όχι για την απληστία μας”, ανέφερε, ενώ επεσήμανε ακόμα : “Οι vegetarians κάνουν σίγουρα τη διαφορά. Εγώ είδα τον πόνο και τον θάνατο των ζώων, και σταμάτησα να τρώω κρέας”

Η Jane Goodall αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοπόρος μελέτη της Goodall στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της. Το Ινστιτούτο Jane Goodall συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες. Η Dr. Goodall έχει γράψει δεκάδες βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους, και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν μέσω του National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής» με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2017 το επίσημο γραφείο της Jane Goodall με την επωνυμία, Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Μέσω του ελληνικού γραφείου πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, δίνονται υποτροφίες σε παιδιά και νέους που έχουν σκεφτεί εργασίες Roots & Shoots στην Ελλάδα και πραγματοποιούνται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

 

Σχετικό ρεπορτάζ από την ομιλία της Dr Jane Goodall στο Ηρακλειο:

https://www.cretalive.gr/crete/gemates-treis-aithoyses-gia-thn-jane-goodall

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *