Όσα ζήσαμε το 2021-Απολογισμός της δράσης μας έως σήμερα

Μια ακόμη χρονιά πλησιάζει στο τέλος της..

Μια χρονιά κατά την οποία δεχτήκαμε περισσότερες από 2000 κλήσεις για διασώσεις,απεγκλωβισμούς, τραυματισμούς,κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις -τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς και φάρμας όπως συνηθίζουν να λέγονται.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Δύσκολο να γίνει απολογισμός αλλά κάναμε μια προσπάθεια για τα σημαντικότερα….

Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ  ,(www.zophoros.gr )   ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) www.pfpo.gr  συμμετείχε και φέτος  ενεργά με μέλη και εθελοντές  στις παρακάτω δράσεις:

1.Με πρωτοβουλία της ομάδας μας πραγματοποιήθηκαν 200 στειρώσεις γατών κ σκύλων μέσω της ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ της ΖΩΦΟΡΟΣ σε τοπικούς κτηνιάτρους.

http://www.dreamstime.com/stock-images-surgical-sterilization-cat-image12373314

2.Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και έγινε ταυτόχρονα  ενημέρωση του κόσμου μεσω μελών του συλλόγου μας  για την σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου μας.

3.Έγιναν  συναντήσεις με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για ποικίλα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, κατοικιδίων, παραγωγικών και άγριων.

4.Καθ’ όλη τη χρονιά  προβάλλονταν ενημερωτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα μέσα εθνικής εμβέλειας κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΣΡ, τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας γύρω από ποικίλα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως το παστούρωμα,η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, η εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, της εγκατάλειψης αλλά και της υπευθυνότητας των κηδεμόνων σκύλων  για τα περιττωματα στα πεζοδρομία..κλπ.

 

5.Πραγματοποιήθηκαν περιοδείες. για βαρελόσκυλα ,σκυλιά δεμένα ,για  συμβουλές στους ιδιοκτήτες και παροχή βοήθειας στα ζώα

6.Υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις μας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και στα τοπικά ραδιόφωνα ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του κόσμου σχετικά με την ευζωία κ το σεβασμό των ζώων. πχ https://www.youtube.com/watch?v=JVsW3MvOloM&feature=youtu.be

7.Συμμετέχουμε στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων Χερσονήσου, Μαλεβιζιου και Ηρακλείου, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.

Η συμβολή μας στην πρόσληψη ΘΕΤΙΚΟΥ εκπαιδευτή για τα κακοποιημένα εγκαταλελειμμένα ζώα του κυνοκομειου μας ήταν μεγάλη,όπως επίσης κ για την δημιουργία χώρου εκτόνωσης των έγκλειστων ζώων.Η επιμονή μας για πρόσληψη εθελοντών βοήθειας αυτών των ζώων που τόσο ανάγκη έχουν για καλή μεταχείριση κ αγάπη στους χώρους που εγκλείονται για μεγάλο διάστημα ,έφερε αποτελέσματα με την προσθήκη στην ομάδα του κυνοκομειου 3 ακόμη ατόμων.Η διάσωση λεισμανιακων ζώων που παραμένουν σε χέρια εθελοντών μας για τη φιλοξενία κ φροντίδα τους,θεωρούμε ότι είναι μεγάλη ανακούφιση για τις δομές του δήμου αλλά κ για τα ίδια τα ζώα  Φυσικά επιμένουμε για  πολλά περισσότερα που ευελπιστούμε με τη συνδρομή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας κ Λαμπρινου και της ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ  κας Καναβακη να πραγματοποιηθούν το συντομότερο..

 

.8.Συνεχής αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

9.Συμβολή μας για την  δωρεάν εκπαίδευση του Δημοτικού Αστυνομικού Ιεράπετρας   κ.Γαιτανακη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία” με σκοπό την ενδυνάμωση της φιλοζωικής κοινότητας

 

10.Αναλάβαμε  35 περιστατικά σοβαρά τραυματισμένων και άρρωστων ζώων που είχαν μεταφερθεί από συμπολίτες μας σε κτηνιατρεία αλλά δε μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν και τα άφησαν εκεί,12 από αυτά τα κατάφεραν και έχουν υιοθετηθεί,ενώ μέλη μας ανέλαβαν νεογέννητα κουτάβια και γατάκια,τα οποία μεγάλωσαν με το μπιμπερό..Zophoros

11.Μετά την τιτάνια προσπάθεια μας υιοθετήθηκαν   πολλά  λεισμανιακα ζώα του κυνοκομειου Ηρακλείου,

12.Φροντίζουμε για τη σίτιση διαφόρων  περιοχών του Ηρακλείου κ όχι μονο  ,παρέχοντας τροφές σε σταθερή βάση, αποπαρασιτώνουμε και στειρώνουμε τα καινούρια ζώα και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για υιοθεσίες.

13.Κατατέθηκαν 76 καταγγελίες για ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώων σε όλο το νομό, παράβαση συνθηκών ευζωίας κλπ, κάποιες από τις οποίες ήταν επώνυμες, αποδεικνύοντας ότι πλέον η φιλοζωία δεν είναι ταμπού και ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αναφέρουν τα κακώς κείμενα στις αρμόδιες αρχές, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για πολλές περιπτώσεις από αυτές κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία ενώ κατασχέθηκαν 17 ζώα με εισαγγελική παραγγελία ή παραχωρήθηκαν στο σύλλογό μας ,με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Οι καταγγελίες όπου ασχοληθήκαμε αφορούν  και σε παθητική κακοποίηση ιπποειδών και παραγωγικών ζώων,αφού όλα τα έμβια όντα έχουν τα ίδια δικαιώματα,

14.Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε με 48 καταγγελίες για κακοποιήσεις δεσποζόμενων ζώων από τους κηδεμόνες, που δεν έφτασαν στα δικαστήρια,αφού οι κηδεμόνες πείστηκαν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

15.Έγιναν 16  απεγκλωβισμοί και διασώσεις ζώων  – πολλές δε από αυτές  με  τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων φορέων.

16.Και επειδή η Παιδεία δημιουργεί τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, παράλληλα με τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομοσπονδίας που δε πραγματοποιήθηκαν λόγω covid, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της πόλης.

Ιδιαίτερα  μας συγκίνησαν οι μαθητές του αου δημοτικού σχολείου με τη διάθεση αγάπης που αντιμετωπίζουν το θέμα αδέσποτα συνδράμοντας στη σίτιση κ στην στήριξη ταιστρων σε επιλεγμένες από τα παιδιά περιοχές,όπως και τα παιδιά του Ανωγειανού Σχολείου Ηρακλείου.

Επίσης εκπαιδεύσαμε το Α Νηπιαγωγείο Αγ Μαρίνας Μαλεβιζίου με εθελοντές μας & της ομάδας Παιδείας τους Δ.Η. ,με το πρόγραμμα ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ μου εγκεκριμένο από το Υπ Παιδείας.

 

17.Καθημερινά σιτίζουμε συστηματικά περίπου 400 αδέσποτα ζώα (σκύλους και πολλές γάτες) σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ αγοράζουμε τροφές και φάρμακα για τη σίτιση  δεσποζόμενων ζώων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας,σε 5 από αυτά έχουμε αναλάβει την αποπληρωμή των δαπανηρών χειρουργείων που απαιτήθηκαν.Ταυτόχρονα φιλοξενούμε και έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία 12 ζώων με λεισμανίωση,τα περισσότερα βοηθούμενα από τον εθελοντή Γιώργο Ορφανίδη.

18.Η εταιρία Royal Canin διέθεσε 680 κιλά τροφή για τα αδέσποτα του Ηρακλειου,στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει με την Ομοσπονδία μας.Όπως  ξηρή τροφή μας δώρισαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΚΕΤ ,500 κιλά τα Lidl,ξηρη τροφη κ κονσερβες απο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ & ΣΜ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ  .

19.Ανταποκριθήκαμε σε περισσότερα από 250  περιστατικά τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων,τα οποία περιέθαλψαν κτηνιατροι του Ηρακλειου  και φιλοξένησαν εθελοντές της ΖΩΦΟΡΟΣ , αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι τα οποία προωθήθηκαν για υιοθεσίες μετά την αποθεραπεία τους,ενώ κάποια φιλοξενούνται ακόμα από εθελοντές γιατί είναι «μη υιοθετήσιμα» λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

20.Και επειδή κάθε καλοκαίρι δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις από τουρίστες για την κατάσταση των αδέσποτων & Δεσποζομενων ζώων αλλά και πολλές εκκλήσεις για βοήθεια, κάναμε  παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ για την εικόνα που αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό.

20.Υιοθετήθηκαν  63  ζώα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,τα ενήλικα δόθηκαν ήδη στειρωμένα,ενώ όσα υιοθετήθηκαν όντας κουτάβια,στειρώθηκαν ή θα στειρωθούν από τους νέους κηδεμόνες στην κατάλληλη ηλικία.

Παράλληλα στειρώθηκαν από τοπικους κτηνιατρους  22 ζώα στις αποικίες που φροντίζουμε.

Και όλα αυτά χωρίς πόρους και σταθερά έσοδα,μόνο με ΣΤΗΡΙΞΗ των εθελοντων μας.

21.Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα ζώα με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ζωή. Χάρη στην συνεχή ενημέρωση και στα παραδείγματα ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους σε ζώα με ειδικές ανάγκες, υιοθετήθηκαν πολλά ζώα τυφλά, μη αρτιμελή, παράλυτα αλλά και ζώα που πάσχουν από ασθένειες όπως λεϊσμανίωση.

22.Μέσα από την σελίδα μας https://www.facebook.com/groups/89649295824 στο facebook που αριθμεί περίπου  8.000+ μέλη, αλλά και από το site μας www.zophoros.gr  υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για θεσμικά ζητήματα για τα δικαιώματα OΛΩΝ των ζώων,ενώ χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειριζόμαστε, πολλά αδεσποτάκια βρήκαν φιλοξενία και υιοθεσία, ενώ βρέθηκαν τα περισσότερα χαμένα ζώα που αναζητούσαν οι κηδεμόνες τους.

23.Έχουμε χρόνια και αγαστή συνεργασία με ΤΟ δημο Ηρακλειου χερσονησου κ μαλεβιζιου που μας βοηθουν στη σιτιση αδεσποτων δινοντας μας ξηρη τροφη για αδεσποτες γατες κ σκυλια.

24.Μην ξεχναμε ότι στο Ηρακλειο ΜΕΤΑ από παρεμβαση της ΖΩΦΟΡΟΣ  εγινε η πρωτη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ αφαιρεση ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από την αστυνομια βασει του νεου νομου 4830/21

25.Εγινε η δυσκολη αφαιρεση κ προσπαθεια διασωσης -με ότι αυτό σε χρονο κοπο χρημα χωρο συνεπαγεται – βαρια κακοποιημενου αλογου από χωριο του Ηρακλειου.

Με μεγάλη μας χαρά,διαπιστώνουμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που νοιάζονται για τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν,σε αντίθεση με  αυτούς που τα κακοποιούν.

Άλλωστε η δύναμή μας είναι οι εθελοντές που μας στηρίζουν,είτε οικονομικά,είτε με φιλοξενίες,είτε γιατί δε φοβούνται να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Στο πλευρό μας και αρκετοί κτηνίατροι της πόλης που ανταποκρίνονται στις κλήσεις μας Σαββατοκύριακα και αργίες,γιατί συνεχώς  υπάρχουν έκτακτα περιστατικά.

Γιατί μόνο μαζί μπορούμε και θέλουμε κάθε χρόνο να γινόμαστε περισσότεροι.

Γίνε και εσύ εθελοντής,μπορείς!!!!

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

 

 

Ζ Ω Φ Ο Ρ Ο Σ Πολιτισμός Περιβάλλον Ζωοφιλία

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *