Εnglish below…

Όσα ζήσαμε το 2021-Απολογισμός της δράσης μας έως σήμερα

Μια ακόμη χρονιά πλησιάζει στο τέλος της..

Μια χρονιά κατά την οποία δεχτήκαμε περισσότερες από 2000 κλήσεις για διασώσεις,απεγκλωβισμούς, τραυματισμούς,κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις -τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς και φάρμας όπως συνηθίζουν να λέγονται.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.

Δύσκολο να γίνει απολογισμός αλλά κάναμε μια προσπάθεια για τα σημαντικότερα….

Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ  ,(www.zophoros.gr )   ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) www.pfpo.gr  συμμετείχε και φέτος  ενεργά με μέλη και εθελοντές  στις παρακάτω δράσεις:

1.Με πρωτοβουλία της ομάδας μας πραγματοποιήθηκαν 200 στειρώσεις γατών κ σκύλων μέσω της ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ της ΖΩΦΟΡΟΣ σε τοπικούς κτηνιάτρους.

http://www.dreamstime.com/stock-images-surgical-sterilization-cat-image12373314

2.Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και έγινε ταυτόχρονα  ενημέρωση του κόσμου μεσω μελών του συλλόγου μας  για την σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου μας.

3.Έγιναν  συναντήσεις με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για ποικίλα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, κατοικιδίων, παραγωγικών και άγριων.

4.Καθ’ όλη τη χρονιά  προβάλλονταν ενημερωτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα μέσα εθνικής εμβέλειας κατόπιν σχετικής έγκρισης από το ΕΣΡ, τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας γύρω από ποικίλα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως το παστούρωμα,η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, η εξάλειψη του φαινομένου των βαρελόσκυλων, της εγκατάλειψης αλλά και της υπευθυνότητας των κηδεμόνων σκύλων  για τα περιττωματα στα πεζοδρομία..κλπ.

 

5.Πραγματοποιήθηκαν περιοδείες. για βαρελόσκυλα ,σκυλιά δεμένα ,για  συμβουλές στους ιδιοκτήτες και παροχή βοήθειας στα ζώα

6.Υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις μας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και στα τοπικά ραδιόφωνα ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του κόσμου σχετικά με την ευζωία κ το σεβασμό των ζώων. πχ https://www.youtube.com/watch?v=JVsW3MvOloM&feature=youtu.be

7.Συμμετέχουμε στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων Χερσονήσου, Μαλεβιζιου και Ηρακλείου, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.

Η συμβολή μας στην πρόσληψη ΘΕΤΙΚΟΥ εκπαιδευτή για τα κακοποιημένα εγκαταλελειμμένα ζώα του κυνοκομειου μας ήταν μεγάλη,όπως επίσης κ για την δημιουργία χώρου εκτόνωσης των έγκλειστων ζώων.Η επιμονή μας για πρόσληψη εθελοντών βοήθειας αυτών των ζώων που τόσο ανάγκη έχουν για καλή μεταχείριση κ αγάπη στους χώρους που εγκλείονται για μεγάλο διάστημα ,έφερε αποτελέσματα με την προσθήκη στην ομάδα του κυνοκομειου 3 ακόμη ατόμων.Η διάσωση λεισμανιακων ζώων που παραμένουν σε χέρια εθελοντών μας για τη φιλοξενία κ φροντίδα τους,θεωρούμε ότι είναι μεγάλη ανακούφιση για τις δομές του δήμου αλλά κ για τα ίδια τα ζώα  Φυσικά επιμένουμε για  πολλά περισσότερα που ευελπιστούμε με τη συνδρομή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας κ Λαμπρινου και της ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ  κας Καναβακη να πραγματοποιηθούν το συντομότερο..

 

.8.Συνεχής αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

9.Συμβολή μας για την  δωρεάν εκπαίδευση του Δημοτικού Αστυνομικού Ιεράπετρας   κ.Γαιτανακη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία” με σκοπό την ενδυνάμωση της φιλοζωικής κοινότητας

 

10.Αναλάβαμε  35 περιστατικά σοβαρά τραυματισμένων και άρρωστων ζώων που είχαν μεταφερθεί από συμπολίτες μας σε κτηνιατρεία αλλά δε μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν και τα άφησαν εκεί,12 από αυτά τα κατάφεραν και έχουν υιοθετηθεί,ενώ μέλη μας ανέλαβαν νεογέννητα κουτάβια και γατάκια,τα οποία μεγάλωσαν με το μπιμπερό..Zophoros

11.Μετά την τιτάνια προσπάθεια μας υιοθετήθηκαν   πολλά  λεισμανιακα ζώα του κυνοκομειου Ηρακλείου,

12.Φροντίζουμε για τη σίτιση διαφόρων  περιοχών του Ηρακλείου κ όχι μονο  ,παρέχοντας τροφές σε σταθερή βάση, αποπαρασιτώνουμε και στειρώνουμε τα καινούρια ζώα και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για υιοθεσίες.

13.Κατατέθηκαν 76 καταγγελίες για ενεργητική και παθητική κακοποίηση ζώων σε όλο το νομό, παράβαση συνθηκών ευζωίας κλπ, κάποιες από τις οποίες ήταν επώνυμες, αποδεικνύοντας ότι πλέον η φιλοζωία δεν είναι ταμπού και ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αναφέρουν τα κακώς κείμενα στις αρμόδιες αρχές, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για πολλές περιπτώσεις από αυτές κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία ενώ κατασχέθηκαν 17 ζώα με εισαγγελική παραγγελία ή παραχωρήθηκαν στο σύλλογό μας ,με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Οι καταγγελίες όπου ασχοληθήκαμε αφορούν  και σε παθητική κακοποίηση ιπποειδών και παραγωγικών ζώων,αφού όλα τα έμβια όντα έχουν τα ίδια δικαιώματα,

14.Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε με 48 καταγγελίες για κακοποιήσεις δεσποζόμενων ζώων από τους κηδεμόνες, που δεν έφτασαν στα δικαστήρια,αφού οι κηδεμόνες πείστηκαν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

15.Έγιναν 16  απεγκλωβισμοί και διασώσεις ζώων  – πολλές δε από αυτές  με  τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων φορέων.

16.Και επειδή η Παιδεία δημιουργεί τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, παράλληλα με τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομοσπονδίας που δε πραγματοποιήθηκαν λόγω covid, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της πόλης.

Ιδιαίτερα  μας συγκίνησαν οι μαθητές του αου δημοτικού σχολείου με τη διάθεση αγάπης που αντιμετωπίζουν το θέμα αδέσποτα συνδράμοντας στη σίτιση κ στην στήριξη ταιστρων σε επιλεγμένες από τα παιδιά περιοχές,όπως και τα παιδιά του Ανωγειανού Σχολείου Ηρακλείου.

Επίσης εκπαιδεύσαμε το Α Νηπιαγωγείο Αγ Μαρίνας Μαλεβιζίου με εθελοντές μας & της ομάδας Παιδείας τους Δ.Η. ,με το πρόγραμμα ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ μου εγκεκριμένο από το Υπ Παιδείας.

 

17.Καθημερινά σιτίζουμε συστηματικά περίπου 400 αδέσποτα ζώα (σκύλους και πολλές γάτες) σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ αγοράζουμε τροφές και φάρμακα για τη σίτιση  δεσποζόμενων ζώων οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας,σε 5 από αυτά έχουμε αναλάβει την αποπληρωμή των δαπανηρών χειρουργείων που απαιτήθηκαν.Ταυτόχρονα φιλοξενούμε και έχουμε ολοκληρώσει τη θεραπεία 12 ζώων με λεισμανίωση,τα περισσότερα βοηθούμενα από τον εθελοντή Γιώργο Ορφανίδη.

18.Η εταιρία Royal Canin διέθεσε 680 κιλά τροφή για τα αδέσποτα του Ηρακλειου,στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει με την Ομοσπονδία μας.Όπως  ξηρή τροφή μας δώρισαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΚΕΤ ,500 κιλά τα Lidl,ξηρη τροφη κ κονσερβες απο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ & ΣΜ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ  .

19.Ανταποκριθήκαμε σε περισσότερα από 250  περιστατικά τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων,τα οποία περιέθαλψαν κτηνιατροι του Ηρακλειου  και φιλοξένησαν εθελοντές της ΖΩΦΟΡΟΣ , αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι τα οποία προωθήθηκαν για υιοθεσίες μετά την αποθεραπεία τους,ενώ κάποια φιλοξενούνται ακόμα από εθελοντές γιατί είναι «μη υιοθετήσιμα» λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

20.Και επειδή κάθε καλοκαίρι δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις από τουρίστες για την κατάσταση των αδέσποτων & Δεσποζομενων ζώων αλλά και πολλές εκκλήσεις για βοήθεια, κάναμε  παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ για την εικόνα που αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό.

20.Υιοθετήθηκαν  63  ζώα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,τα ενήλικα δόθηκαν ήδη στειρωμένα,ενώ όσα υιοθετήθηκαν όντας κουτάβια,στειρώθηκαν ή θα στειρωθούν από τους νέους κηδεμόνες στην κατάλληλη ηλικία.

Παράλληλα στειρώθηκαν από τοπικους κτηνιατρους  22 ζώα στις αποικίες που φροντίζουμε.

Και όλα αυτά χωρίς πόρους και σταθερά έσοδα,μόνο με ΣΤΗΡΙΞΗ των εθελοντων μας.

21.Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα ζώα με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ζωή. Χάρη στην συνεχή ενημέρωση και στα παραδείγματα ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους σε ζώα με ειδικές ανάγκες, υιοθετήθηκαν πολλά ζώα τυφλά, μη αρτιμελή, παράλυτα αλλά και ζώα που πάσχουν από ασθένειες όπως λεϊσμανίωση.

22.Μέσα από την σελίδα μας https://www.facebook.com/groups/89649295824 στο facebook που αριθμεί περίπου  8.000+ μέλη, αλλά και από το site μας www.zophoros.gr  υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για θεσμικά ζητήματα για τα δικαιώματα OΛΩΝ των ζώων,ενώ χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειριζόμαστε, πολλά αδεσποτάκια βρήκαν φιλοξενία και υιοθεσία, ενώ βρέθηκαν τα περισσότερα χαμένα ζώα που αναζητούσαν οι κηδεμόνες τους.

23.Έχουμε χρόνια και αγαστή συνεργασία με ΤΟ δημο Ηρακλειου χερσονησου κ μαλεβιζιου που μας βοηθουν στη σιτιση αδεσποτων δινοντας μας ξηρη τροφη για αδεσποτες γατες κ σκυλια.

24.Μην ξεχναμε ότι στο Ηρακλειο ΜΕΤΑ από παρεμβαση της ΖΩΦΟΡΟΣ  εγινε η πρωτη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ αφαιρεση ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από την αστυνομια βασει του νεου νομου 4830/21

25.Εγινε η δυσκολη αφαιρεση κ προσπαθεια διασωσης -με ότι αυτό σε χρονο κοπο χρημα χωρο συνεπαγεται – βαρια κακοποιημενου αλογου από χωριο του Ηρακλειου.

Με μεγάλη μας χαρά,διαπιστώνουμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που νοιάζονται για τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν,σε αντίθεση με  αυτούς που τα κακοποιούν.

Άλλωστε η δύναμή μας είναι οι εθελοντές που μας στηρίζουν,είτε οικονομικά,είτε με φιλοξενίες,είτε γιατί δε φοβούνται να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Στο πλευρό μας και αρκετοί κτηνίατροι της πόλης που ανταποκρίνονται στις κλήσεις μας Σαββατοκύριακα και αργίες,γιατί συνεχώς  υπάρχουν έκτακτα περιστατικά.

Γιατί μόνο μαζί μπορούμε και θέλουμε κάθε χρόνο να γινόμαστε περισσότεροι.

Γίνε και εσύ εθελοντής,μπορείς!!!!

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ζ Ω Φ Ο Ρ Ο Σ Πολιτισμός Περιβάλλον Ζωοφιλία

=============================================================

Everything we have experienced in 2021 – An account of our actions until now

One more year is ending.

This year we received more than 2000 calls to save injured, abused or trapped companion animals or so-called farm animals, adults or newborn ones.

It has been a difficult year for the whole planet in many ways. However, we continued our struggle under adverse conditions, taking action to protect animal rights.

It is difficult to make an account but we have tried to present the most importantactions.

ZOPHOROS – CRETE,(www.zophoros.gr ) is one of the founding member of the Panhellenic Animal Welfare Federation (PFPO) www.pfpo.gr . This year it actively took part with members and volunteers in the following actions:

1.Withtheinitiativeofourgroup 200 sterilizationsof cats and dogs tookplace through the ZOPHOROS STERILISATION CAMPAIGN with local vets.

http://www.dreamstime.com/stock-images-surgical-sterilization-cat-image12373314

 

2.Controls took place and at the same time member of our group informed the public on chipping and recording their pet.

3.MeetingswereheldwiththePolice, onvarioussubjectsregardinganimalprotection (pets, farmanimalsandwildanimals).

4.TVspotsregardingvariousanimalissuessuchasbarreldogs;horse hobbling of the legs, keeping streets clean were approved by the competent authority and were shown on TV throughout the year.

  1. We organized tours to find barrel dogs, advise their owners and give help to the animals.

6.We often appeared on local TV channels to inform people about animal welfare and respect. For example https://www.youtube.com/watch?v=JVsW3MvOloM&feature=youtu.be

7.We took part in 5 member committees at the Municipalities of Hersonisos, Melevizi and Iraklio, to conduct and watch actions for stray animals.

Our contribution to the employment of a POSITIVE trainer for abused or abandoned animals of the animal shelter was great, as well as to the creation of a place where animal can take exercise. Wealsoinsistedonemployingvolunteers to help those animals who are in so much need of love and care, as they remain at the shelter for a very long time. Oureffortshadresults, asthreepeoplewereadded to the shelter staff. OurvolunteersstillofferhospitalitytodogssufferingfromVisceral Leismaniasis (VS), whichisveryimportant for the animals and a great relieffor the shelters. Ofcourse,wemakepressureformorethingsandwehopethattheMAYORMr. Lambrinos and Vice Mayor MsKavavaki will make them true soon.

8.We constantly post articles in the press and the internet.

9.We have contributed to the education of Municipal Policeman of Ierapetra, Mr. Gaitanaki, who graduated from the Postgratuate Studies Programme “Animals: Ethics, Law, Welfare” in order to empower the community of animal friends.

 

10.We took care of 35 seriously injured animals, carried to vet clinics by civilians.

12ofthemmanagedtosurviveandhavebeenadopted, whileourmemberstookcareofnewborncatsanddogsandfedthemwithamilkbottle.

11 Afterahugeeffort, many animals suffering from VS were adopted from the animal shelter.

12.WeprovidefoodtoanimalsinvariousareasofIrakliononadailybasis, wedisinfect and sterilize new animals and we make constant efforts for adoptions.

  1. People filed 76 complaints of active and passive abuse of animals in the prefecture, about breaking welfare standards,which shows that animal welfare movements are being more respected and people have realized that they have to report and violation of the law to the local authorities, in order for the situation to be improved. In some of those cases, the police acted immediately and the animals were given to us, following an order of the district attorney.

The reports we were involved with regarded horses, donkeys and farm animals, as all living creatures have the same rights.

  1. At the same time, we worked on 48 complaints about abuse of pets by their owners but the cases did not reach the court, as the owners were convinced to change the living conditions of the animals.

15.16 animals were freed and saved – sometimes with our help and with the help of the Fire Service and other authorities.

  1. Education created hope for a better future, so we made special actions at schools of the city, as our education programs were cancelled because of covid19..

We were really moved by the pupils of the 1st Primary Schoo and Anogeiano School who showed so much love for strays, contributing to placing feeding stations.

We also educated the 1st Nursing School of Agia Marina Malevizi with our volunteers and a group from the Ministry of Education (Programme Living with Animals around me).

 

17.Everydaywefeedabout 400 strayanimals (catsanddogs) atvariousplacesofthecityandwebuyfoodandmedicinefortheanimalsofpeoplewhoarefinancially weak. Infivecases,wehavepaidforsurgery.At the same time, we provided hospitality and have completed the treatment of 12 animals suffering from VS, most of them with the help of our volunteer GiorgosOrfanidis.

18.ThecompanyRoyalCaninhasgiven 680 kilosoffoodfor the stray animals of Iraklio, in the context of the cooperation of our Federation. Hellenic Market has offered dry food, lidl 500 kilos of food, Sklavenitis and Halkiadakis supermarkets have given dry food and cans.

19.Wehaveansweredto 250 casesofsickorinjuredanimals, whichweretreatedbyvetsofIraklionandthenthey wereoffered hospitality byvolunteersofZOPHOROSandotheranimalfriends. Aftertheyrecovered,theywereofferedforadoption. Others, however, were not in a good enough condition to be adopted.

  1. Every summer we receive lots ofcalls by tourists regarding the situation of stray animals and pets. Wehavethereforemadeinterventionsthroughthelocalmedia, because what tourists see could have negative effects on tourism too.

20.63 animals were officially adopted, adults were sterilized, while puppies were or will be sterilised by their new owners at the proper age.

At the same time 22 animals were sterilised by local vets at the colonies we take care for.

All this without permanent financing, only with the SUPPORT of our volunteers.

21.We give special care to animals with special needs, as they have the right to live. Thanks to continuous education, many people have opened their homes to animals with special needs – blind dogs, dogs with amputated legs, crimpled animals or animals suffering from leismaniasiswere adopted.

22.Throughourpageonfacebook https://www.facebook.com/groups/89649295824 numberingabout 8.000+ members, andalsothoughourwebsite www.zophoros.gr  thereisconstantinformationregardinglegalmattersandtherightsofALLanimals. Moreover, thanks to the social media we find homes for stray animals and most of the lost animals found their owners.

  1. Through the years we have a good cooperation with THE municipalities of Heraklion, Hersonisos and Malevizi and they help us feed stray animals by giving us dry food for cats and dogs.
  2. We should also not forget that AFTER an intervention of ZOPHOROS the first IN GREECE removal of animal from its owner took place in Iraklio immediately by the police according to the new law 4830/21.
  3. A severely abused horse was removed from a village of Iraklio. It was a difficult operation, expensive and time consuming but we had to try to save the animal.We are very happy to see that more and more people care for animals and try to help them in many ways, in contrast to those who abuse them.

After all, our volunteers are our power. They support us financially or by offering hospitality to animals or by being brave enough to report any case of abuse, they become aware of.

Many vets of the city are also by our side, answering our calls at weekends and holidays, as an emergency case can arise any time. Because only if we are together we can be more and more every year.

You can be a volunteer too!

Be strong everybody!

Ζ Ο P H O R O S      CRETE…

 

 

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *