5 Απρίλιος 2021 08:00 | Επικαιρότητα

Της Νίκης Τηλιακού*

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατεύσει τα ζώα που σιτίζει από δηλητηρίαση ειδικά όταν δέχεται απειλές; Όταν κάποιος απειλεί και εμάς και εκδιώκει έργω και λόγω τα ζώα που σιτίζουμε στη γειτονιά, καλό είναι να απευθυνόμαστε άμεσα στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ώστε και να αναφέρουμε το συμβάν και να ζητήσουμε να καταγραφεί το γεγονός και να γίνουν στο μη φιλόζωο οι σχετικές συστάσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Αυτές οι βασικές κινήσεις προστατεύουν τα ζώα και έτσι αποτρέπονται δολοφονίες γατιών και σκυλιών γιατί βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τον μη φιλόζωο, καθώς οι προθέσεις του (η δηλητηρίαση έμβιων όντων) είναι πλέον γνωστές στις αρμόδιες αρχές. Επειδή συχνά απειλούνται και εξυβρίζονται και οι εθελοντές που σιτίζουν ζώα είναι σημαντικό να καταγραφεί και αυτό από την Αστυνομία.

Τα δικαστήρια της Αθήνας έχουν αποφασίσει καταδίκες τέτοιων πράξεων και αναφέρω αναλυτικά μια από αυτές, η οποία εκδικάστηκε την 1 Νοεμβρίου του 2019 από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (αρ. απόφασης 4721/2019). Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση στην οποία ένας άνδρας πετάει τα δοχεία νερού και τροφής για τα αδέσποτα, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Μια γυναίκα, φροντίζει τ’ αδέσποτα της γειτονιάς της και τοποθετεί στο κέντρο της Αθήνας νερό και φαγητό για τα σκυλιά της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων. Η φιλόζωη, συνταξιούχος δικηγόρος, ανανεώνει καθημερινά το νερό και φροντίζει εν γένει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Ο αντιφιλόζωος γείτονας της εκφράζει διαρκώς τη δυσαρέσκεια του, σταδιακά όλο και πιο έντονα. Εκδιώκει τα δύο σκυλιά έργω και λόγω, τα καταβρέχει με νερό, φωνάζει, επιρρίπτει αποτσίγαρα, τρίχες, κουκούτσια ελιών στα δοχεία και τα αναποδογυρίζει. Δημιουργείται ένα κλίμα εχθρικό για τα ζώα, τα οποία φοβούνται να πλησιάσουν και οι εμπλεκόμενοι διαπληκτίζονται συχνά.

Μέχρι που τον Οκτώβριο του 2019 ο αντιφιλόζωος αποφασίζει να  δηλητηριάσει τα ζώα και ρίχνει στα δοχεία υγρό απολυμαντικό, δηλητηριώδες, χλωρίνη. Η φιλόζωη αυτόπτης μάρτυρας σπεύδει, αναποδογυρίζει τα δοχεία για να αποτρέψει τη δηλητηρίαση και καλεί την Άμεση Δράση. Ακολουθεί η αυτόφωρη διαδικασία και το δικηγορικό μας γραφείο δηλώνει στο ακροατήριο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης.

Το δικαστήριο δέχθηκε πως ο δράστης έριξε το υγρό σε δύο μπωλ με νερό, τα οποία τοποθετεί η φιλόζωη προκειμένου να πίνουν νερό τα δύο σκυλιά που διέρχονται από τη περιοχή.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι με το τρόπο αυτό ο κατηγορούμενος αποπειράθηκε να δηλητηριάσει τα διερχόμενα από τη περιοχή ζώα, η πράξη του αυτή δεν περαιώθηκε, διότι έγινε αντιληπτός από την μάρτυρα η οποία άδειασε τα δύο δοχεία. Επομένως κατέληξε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την αποδιδόμενη πράξη, κατά πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου.

Η υπ’ αρ. ΑΥΤ 4721/2019 του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών  καταδίκασε τον συγκεκριμένο άνδρα σε έξι μήνες ποινή φυλάκισης για απόπειρα κακοποίησης και δη δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Είναι άλλη μια σημαντική δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει πανηγυρικά το δικαίωμα σίτισης και πότισης των αδέσποτων ζώων από φιλόζωους, όπως αυτό ορίζεται άλλωστε ρητά στη παρ. 10 αρ. 9 ν. 4039/2012, που αναφέρει ότι επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Το ίδιο ορίζει και ο νόμος 4235/2014 (άρθρο 46).

Επιπρόσθετα η υπ’ αρ. 1/13/2013 Γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ρούσσου Παπαδάκη νομιμοποιεί τη σίτιση και επισημαίνει με έμφαση πως είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή.

Καθώς συχνά αστυνομικοί αγνοούν την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορά που θέλετε να καταγγείλετε παρόμοιο περιστατικό ή να ζητήσετε να γίνουν συστάσεις προς εκείνους που ενοχλούν ή απειλούν τα ζώα είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας τα άρθρα των νόμων που σας δίνουν το δικαίωμα να ταΐζετε τα αδέσποτα.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε πως η πρώτη από τις διεθνώς αναγνωρισμένες Πέντε Ελευθερίες των Ζώων είναι η ελευθερία από πείνα και δίψα.

*Η Νίκη Τηλιακού, είναι δικηγόρος και συνεργάτης Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *