Η Αστυνομία αρμόδια και για την επιβολή διοικητικών προστίμων όταν ζώα κακοποιούνται
Την παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου ζητάει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με σχετική επιστολή που έστειλε στις 31/1 ώστε όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις να ενημερωθούν ότι πρέπει να κόβουν πρόστιμα όπως η νομοθεσία ορίζει όταν διαπιστώνεται κακομεταχείριση ή κακοποίηση ζώου.
Γι’ αυτά τα αδικήματα δεν επιβάλλεται ποινή μόνο από τα δικαστήρια αν οι δράστες συλληφθούν. Οι παραβάσεις της παθητικής και της ενεργητικής κακοποίησης επιφέρουν και πολύ μεγάλα διοικητικά πρόστιμα, που η Αστυνομία καθώς έχει αναλάβει το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας οφείλει να επιβάλει.
Τι ακριβώς λέει η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.
«Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως γνωρίζετε οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να στείλετε επιστολή σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας προκειμένου να ενημερωθούν για την υποχρέωσή τους να βεβαιώνουν τις παραβατικές καταστάσεις που αφορούν στα ζώα και στην συνέχεια να στέλνουν σχετικό σημείωμα στους οικείους Δήμους προκειμένου να επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του νόμου 4039/2012.
Έχουμε παρατηρήσει σε ευρεία κλίμακα τμημάτων, ότι οι αστυνομικοί κατά την μετάβασή τους σε κάποιο περιστατικό για τα νόμιμα αγνοούν, ότι πρέπει να βεβαιώσουν και τα διοικητικά πρόστιμα ή άλλοι επικαλούνται την έλλειψη σχετικών μπλοκ.
Στις περιπτώσεις καταγγελιών οφείλει η Αστυνομία να διαπιστώσει τις παραβάσεις και όχι να παραπέμπει την υπόθεση στην κτηνιατρική ή υγειονομική υπηρεσία.
Οφείλει να κάνει επιτόπιο έλεγχο, να διαπιστώσει διοικητικές παραβάσεις αλλά και πιθανή παθητική κακοποίηση και να διεξάγει τα νόμιμα.
Έχει παρατηρηθεί το ανωτέρω φαινόμενο π.χ. στο Α.Τ. Γαλατσίου που χωρίς καμία διενέργεια αυτοψίας, παραπέμπει όλες τις καταγγελίες (πλην ενεργητικής κακοποίησης) στην κτηνιατρική υπηρεσία.
Παρακαλούμε θερμά για την αποκατάσταση του προβλήματος».