Μια εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.Π.Ε.Κ.) του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και σε αυτή ακούστηκαν όσα συνήθως δεν λέμε γι’ αυτά τα πλάσματα ότι δηλαδή τα ζώα εξαναγκάζονται να υπηρετούν τους ανθρώπους, ότι ισχύει σε βάρος τους το δίκαιο του ισχυρού και πως οι πράξεις μας είναι γι’ αυτά είναι ένα ολοκαύτωμα που διαρκεί για πάντα.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί
Στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ οι ομιλητές τεκμηρίωσαν αυτό που στην εποχή μας είναι – δυστυχώς μόνο για κάποιους – αυτονόητο και ζητούμενο ότι δηλαδή η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική ηθική και την προστασία των ζώων, που είναι γήινα όντα, όπως ακριβώς και εμείς, έχουν δικαιώματα, αισθήσεις, ανάγκες, ικανότητες και οφείλουμε να μην τα αντιμετωπίζουμε ως παρίες ή ως εργαλεία για κάθε χρήση.
Πέρα από τις ομιλίες των ειδικών επί του θέματος αυτό που σίγουρα κέρδισε το ακροατήριο ήταν η εξαιρετική Χορωδία του Παντείου που υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Βρυζάκη και της καθηγήτριας Χαρίκλεια Τσοκανή, μας ταξίδεψε με τους ήχους της (αφρικανικούς, ινδιάνικους κ.ά.) σε πολιτισμούς και εποχές όπου οι άνθρωποι σέβονταν τα ζώα και ότι τους περιστοιχίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι εμείς.
Ο Γρηγόρης Τσάλτας πρύτανης του Παντείου στη σύντομη αλλά ουσιαστικά συνοπτική ομιλία του εξήγησε το γιατί βιώσιμη είναι μόνο η ανάπτυξη που συμβαδίζει με τον σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα και ανέφερε ότι οι λεγόμενες κοινωνικές – ανθρωποκεντρικές επιστήμες προτάσσουν πια και διδάσκουν αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
«Πλέον όταν μιλάμε για αναπτυξιακή ολοκλήρωση αναφερόμαστε και στις τρεις παραμέτρους της. Η ανάπτυξη είναι κοινωνικό φαινόμενο και συνδέεται με την οικονομική αύξηση, την κοινωνική πρόοδο και την περιβαλλοντική προστασία» τόνισε απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο πρύτανης.
Ο Θεοδόσης Τάσιος ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ομιλία του με θέμα – ερώτημα «Μας ενδιαφέρουν οι κοινωνίες των ζώων;» επισήμανε πολλά από αυτά που αγνοούμε, δηλαδή τις εξαιρετικές ικανότητες των πλασμάτων που υποτιμάμε θεωρώντας υποδεεστέρα, για τις δικές τους κοινωνίες, για την προγλώσσα, για την δυνατότητα εκμάθησης χρήσης εργαλείων που διδάσκουν στους απογόνους τους, για την αντίληψη που έχουν για τον χρόνο, τον χώρο, για τις μικροτεχνολογίες που χρησιμοποιούν για να τραφούν, να προστατευτούν κ.ά.
Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. Νατάσα Μπομπολάκη στη δική της ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στα ορίζει η νομοθεσία για την προστασία των ζώων.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια Άννα Λυδάκη που σε συνεργασία με τους φοιτητές έφερε σε πέρας την διοργάνωση και σημείωσε ότι μια μέρα χαράς δεν αρκεί για να αναφερθείς στα άλλα έμβια πλάσματα αλλά είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτεις ότι και άλλοι και κυρίως νέοι άνθρωποι ταυτίζονται με τις δικές σου ανησυχίες.